Op de Grote Markt komt een verlichte discodansvloer
Volledig scherm
Op de Grote Markt komt een verlichte discodansvloer © Ton van de Meulenhof

Cultuurnacht Breda: keuze uit tachtig creatieve parels

BREDA - Na een officiële aftrap zaterdag om 16.00 uur op de Grote Markt, barst zaterdag in Breda de Cultuurnacht los. Voor het elfde achtereenvolgende jaar presenteert cultureel Breda zich aan het publiek. Wie een passe partout aanschaft, kan op circa vijftig locaties een kleine tachtig culturele pareltjes bezoeken. We lichten er willekeurig een paar uit. Het hele programma is te vinden op www.cultuurnachtbreda.nl 

Dansen op de Grote Markt 

The Royal Hillbilly Club geeft talloze hits een yipieyajee-sausje
Volledig scherm
The Royal Hillbilly Club geeft talloze hits een yipieyajee-sausje © Chassé Theater

Geïnspireerd op de filmhit Saturday Night Fever uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, is op de Grote Markt een grote lichtgevende discovloer gelegd. Iedereen kan vanaf 16.00 uur dansen op muziek van jonge DJ’s van de Bredase DJ-school International. Op elk heel uur geven verschillende dansgezelschappen, zoals Djazzl, dansgroep Jump, dansgroep Fuse en balletschool Nana van der Pluym een saturdaynight-performance. Regen hoeft geen spelbreker te zijn: de vloer wordt overkapt. 

Snelle hits met cowboyhoed

In Pier 15 krijgen volwassenen van dertienjarigen een lesje veranderingsbereidheid
Volledig scherm
In Pier 15 krijgen volwassenen van dertienjarigen een lesje veranderingsbereidheid © Juup Luijten/ Schippers&VanGucht

Het Chassé Theater pakt uit met drie korte dansvoorstellingen van LeineRoebana, The 100 Hands en Youri & Marie. Maar het theater biedt meer. Er is een filmprogramma in Chassé Cinema, er zijn liedjes van cabaretier Kirsten van Teijn (die bovendien een inkijkje geeft in haar nieuwe voorstelling Nobel). De acht mulitperformers van Club Gewalt flirten in het theater energiek met mediageilheid. En vanaf 22.15 uur is er de muzikale explosie met cowboyhoed van The Royal Hillbilly Club. 

Veranderen met dertienjarigen

Virtual Delights van Iris van der Meule. Eén van de projecten die is te zien in het voormalige belastingkantoor
Volledig scherm
Virtual Delights van Iris van der Meule. Eén van de projecten die is te zien in het voormalige belastingkantoor © Iris van der Meule

Hoe kan het dat dertienjarigen zich zo makkelijk aanpassen en zo relaxt mer grote veranderingen omgaan? Met die vraag in het achterhoofd sprak theatermaker Juup Luijten met talloze Bredase dertienjarigen. Samen met theatergezelschap Schippers&VanGucht leidde het tot ‘Boeiend, maar het is niet iets wat me interesseert’. Een praktijkcursus veranderingsbereidheid voor volwassenen op basis van de deskundigheid van dertienjarigen. Vanaf 19 uur elk heel uur in Skatehal Pier 15. 

Belastingkantoor vol (jong) talent

Beam me up Bach! brengt Bach op het orgel in de Grote Kerk samen met videokunst van Jaap Drupsteen
Volledig scherm
Beam me up Bach! brengt Bach op het orgel in de Grote Kerk samen met videokunst van Jaap Drupsteen © Cultuurnacht Breda

Cultuur is ook volop op te snuiven in het voormalige belastingkantoor (Gasthuisvelden) inmiddels omgedoopt tot De Teruggave. Hier neemt Bridget and the Goldfish de luisteraar mee op haar muzikale fladdertocht, toont kunstinitiatief KOP het werk van veelbelovende jonge makers, is hoog op de zesde verdieping, met uitzicht over Breda, de wervelende dans van Dansnest, zijn er architectuurfilms van BLASt en presenteert Playgrounds het film-design-, animatietalent van de toekomst.

Beam me up Bach!

Still uit 'Street Life' van Martin en Inge Riebeek. Te zien in voormalig Breda's Museum
Volledig scherm
Still uit 'Street Life' van Martin en Inge Riebeek. Te zien in voormalig Breda's Museum © Martin en Inge Riebeek

Elk jaar opnieuw blijken de Grote Kerk en de Grote Toren populair bij bezoekers van de Cultuurnacht. Dit jaar begint elke 45 minuten in de kerk de voorstelling Beam me up Bach! Muziek van de grote meester, gespeeld op het imposante Fentrop-orgel in combinatie met videoprojecties van Jaap Drupsteen. Intussen is er elk half uur in de speciaal aangelichte toren op 60 meter hoogte een spektakel met live video-animatie begeleid door beiaard, percussie en toetsen. Toegang: 12 jaar en ouder. 

Goedzooi in voormalig museum

In de Belcrum biedt ook Podium Bloos een uitgebreid programma. Zo is er onder meer van Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsæter de voorstelling 'Engel'op de scheidslijn van circus en dans
Volledig scherm
In de Belcrum biedt ook Podium Bloos een uitgebreid programma. Zo is er onder meer van Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsæter de voorstelling 'Engel'op de scheidslijn van circus en dans © Podium Bloos

Speciaal voor de Cultuurnacht is nog eens het voormalige pand van Breda’s Museum aan de Parade open. Hier zijn met als naam ‘Goedzooi X Tussentijd’ verschillende culturele activiteiten. Zo is er de korte, inspirerende film Street Life van het Bredase kunstenaarsechtpaar Martin en Inge Riebeek. Er is muziek van SPIRITBOX, een jonge indie-band die zich volop in de kijker speelt. Ook is er een expositie met foto’s van het Bredase nachtleven en is er bewegende beeldende kunst. 

Rotterdamse ska met swingend Bosco

In het Valkenberg is een opvallende installatie van Studio Slurp. Wie zijn hand op een bordje op een boom legt, kan het hart lichtgevend laten kloppen
Volledig scherm
In het Valkenberg is een opvallende installatie van Studio Slurp. Wie zijn hand op een bordje op een boom legt, kan het hart lichtgevend laten kloppen © Studio Slurp

Ze traden op van New York tot Moskou, bieden een dansbare mix van rock, jazz, funk, ska en wereldmuziek. De Rotterdam Ska-Jazz Foundation. Speciaal voor de Cultuurnacht spelen ze samen met het (Bredase) swingende muziekcollectief BOSCO. Vanaf 21.00 uur is er elk uur een concert bij Electron/MotMot Gallery. Daar is trouwens nog veel meer. Van een doorlopende expositie (beeldende kunst) en een dj tot een combinatie van Latin Jazz en Spoken Word in het kopgebouw aan de Speelhuislaan. 

Opvallende locaties

Volledig scherm
© Stock. xchng

Behalve de bekende cultuurspelers, zijn er op soms onverwachte plaatsen verrassende activiteiten. Zo is er theater in het Apollo Hotel aan het Stationsplein. Kunst van Atelier Sylvia Thijssen bij de oude Koepelgevangenis. Reigerstraat 22 biedt ‘The Circus Showtime’ van de Paaldansstudio en Dance Centre. In de Nieuwstraat is er bij Latte’s and Literature beatbox en poetry. Het oude pand van uitgeverij De Geus (Oude Vest) is open, er is van alles te doen voor kinderen in het Belcrumhuis en er is opera met kunst bij Witte Rook in de Linie (Stationslaan 111).

Na middernacht

Voor wie na middernacht nog geen genoeg heeft van de Cultuurnacht, is er tot 4.00 uur ( de inmiddels traditionele) afterparty bij poppodium Mezz. In een boksring gaan DJ’s ‘aftermatten’, waarbij ze elkaar muzikaal te lijf gaan in een DJ-battle. Mezz is trouwens niet de enige plek waar na middernacht nog muziek is. In de Belcrum verzorgt Poppodium Phoenix (Industriekade 5) tot 2.00 uur de Saturday Night Fever Disco Afterparty. Er schuin tegenover, bij MotMot Gallery, is een dj. 

cultuurnacht in 2016
Volledig scherm
cultuurnacht in 2016 © Ramon Mangold/ Het Fotoburo
  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.

In samenwerking met indebuurt Breda