Volledig scherm
© Roos Koole

Criminelen benaderen vaker Brabantse boeren: 'Moeilijker voor hen 'nee' te zeggen'

DEN BOSCH - Criminele organisaties hebben al 15 procent van de Nederlandse boeren benaderd met de vraag of zij tegen een ruime vergoeding vrijstaande stallen of loodsen willen afstaan. Dat blijkt uit het Trouw-onderzoek ‘De Staat van de Boer’.

In het zuiden van Nederland houden politie en justitie er rekening mee dat 1 tot 3 op de 5 boeren door criminelen worden benaderd. 

Volgens Freek Pecht, coördinator synthetische drugs van de politie Zeeland-West-Brabant, neemt de druk de laatste jaren ondanks het grote aantal invallen, alleen maar toe, zo zegt hij in Trouw. ,,Veel agrariërs hebben geen opvolger, en de leegstand neemt zichtbaar toe. Dan wordt het voor boeren wel erg moeilijk om ‘nee’ te zeggen als er iemand langskomt die geld aanbiedt."

Macht van supermarkten

Ook hoofdofficier Heleen Rutgers van de regio Oost-Brabant komt aan het woord. Zij denkt dat het probleem niet via het strafrecht is op te lossen. 

'Politie en justitie doen de opsporing, maar moeten vanwege de schaarse middelen prioriteiten stellen. Het tegengaan van de ondermijning zal uit een andere hoek moeten komen: vanuit de samenwerking met de provincie en de gemeenten. Het buitengebied is een kwetsbaar gebied geworden, met failliete ondernemingen en leegstand. We zullen als overheid de boeren te hulp moeten schieten door met alternatieven te komen. Goede sloopregelingen helpen bijvoorbeeld, maar ook andere maatregelen die het buitengebied weer krachtig maken.'

  1. Plantjes tegen inlevering van tuintegels is een groot succes in Breda
    PREMIUM

    Plantjes tegen inlevering van tuintegels is een groot succes in Breda

    BREDA - Topdrukte bij de Intratuin aan de Terheijdenseweg in Breda, deze zaterdag. Uiteraard omdat de lente in de lucht hangt, maar ook vanwege de actie 'Tegel eruit, plant erin'. De natuurorganisatie Groei & Bloei zette dit op om mensen te bewegen verharding uit hun tuin te halen. Meer groen zorgt niet alleen voor meer insecten, het is ook veel beter voor de afvoer van regenwater. Zeker bij de steeds vaker voorkomende plensbuien.

In samenwerking met indebuurt Breda