Volledig scherm
Adrie en Corrie Pelkmans, al zestig jaar een echtpaar. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Corrie en Adrie Pelkmans danken alles aan NAC

hup nacOok na 60 jaar huwelijk zijn ze nog gek op elkaar, Corrie (79) en Adrie (81) Pelkmans, alias 'De Pelk'. Icoon van NAC, waar hij liefst 400 keer in het eerste elftal speelde (1957-1969). Ze komen uit Rijen, wonen nu in Prinsenbeek. Drie dochters, zes kleinkinderen. ,,En ze kunnen allemaal goed met elkaar opschieten. Dan ben je rijk", zegt Corrie.

Ze leren elkaar kennen in schoenenfabriek Gerba in Rijen. Corrie werkt op de stikkerij, Adrie op de snijderij. Hij 18, zij sweet sixteen. ,,Adrie was jarig, 11 januari. Dus ging ik hem feliciteren. Tegen een collega zei hij dat ik wel heel hard in zijn hand had geknepen. Het was liefde op het eerste gezicht." Adrie: ,,Ze was mijn eerste en laatste."

Na drie jaar verkering - en veel stiekeme fietstochtjes naar de Duiventoren - trouwen ze op 10 juli 1957. Adrie voetbalt bij RAC, als NAC zich meldt voor de karakterspeler. Hij wordt semiprof. ,,Hij tekende een contract bij NAC en met mij", grinnikt Corrie. Een half jaar later maakt De Pelk zijn debuut in NAC-1, tegen NOAD. ,,Diezelfde avond is onze oudste dochter Marja geboren."

Adrie gaat werken bij schoenmaker Kreugel op de Ginnekenweg, NAC regelt een huis in Breda. Corrie: ,,We waren nog zo jong toen we trouwden, we begonnen in armoede. Ook al was het niet veel, het geld van NAC kwam ons goed van pas." 

Voor Adrie is NAC voor altijd zijn tweede liefde, hij loopt er regelmatig binnen. Als hij na een baan bij Adidas in de vut gaat, lapt hij jaren de schoenen van de NAC-spelers. Nu niet meer, maar zijn schuur is nog steeds een complete werkplaats. Aan de muur hangt een elftalfoto, van zijn laatste wedstrijd in 1969. Ze zijn eenvoudig en hartelijk gebleven. 

Adrie: ,,Alles wat we samen bereikt hebben, danken we aan NAC. Van ons spaargeld begonnen we na mijn voetbalcarrière cafetaria De Pelk in Rijen. En toen we dat na tien jaar van de hand deden, kochten we dit huis. We hebben allebei altijd hard gewerkt, maar zonder NAC was ons leven heel anders gelopen." (JH)

In samenwerking met indebuurt Breda