Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Van ons

Column‘De koers is van ons’ toetert de Vlaamse krant Het Nieuwsblad de wereld in. De cyclocross uiteraard ook. Achttien van de 25 grootste wedstrijden wordt op Belgische bodem gereden. De roep naar meer ‘buitenlandse’ evenementen is ook bij onze zuiderburen groot. Gisteren was het aan Hulst om te proberen een bres te slaan in de door de Belgen dichtgetimmerde kalender.

Alle toppers waren er. En ook de televisie. De Vlaamse televisie welteverstaan. Dankzij een grotendeels Belgische organisatie heeft Hulst nog enige kans van overleven in het wereldje van Superprestige en DVV Trofee. ‘Hulst is ook een beetje van ons’, zeggen ze aan de andere kant van de grens ter geruststelling. ‘Het heet daar niet voor niets Zeeuwsch-Vlaanderen.’

En de sport is ‘van ons’ is een net zo rekbaar als beladen begrip. Neem Mathieu van der Poel. Hij woont zijn leven lang al in België, heeft daardoor een Vlaamse tongval, maar zit (gelukkig) wel in het kamp van de Nederlanders. Wout van Aert daarentegen heeft een in Rijsbergen geboren Nederlandse opa.

Of neem Breda. Dat huldigde Anouk Vetter als haar sportvrouw van het jaar. De op en top Amsterdamse meerkamp-kampioene volgde ooit de door haar vader getrainde Nadine Broersen naar AV Sprint. Dat is voor Breda genoeg om ‘van ons’ te zijn.

Melissa Boekelman pakte de titel bij het kogelstoten. Ze is ‘van ons’ zeggen ze in Limburg over ‘onze’ in Breda opgegroeide en groot geworden Melissa.

Veldrijdster Sophie de Boer wordt geclaimd door zowel de Friezen (geboren), de Tukkers (opgegroeid), de Nijmegenaren (gestudeerd) en de Amsterdammers (huidige woonplaats.) Breda mag sinds kort ook zeggen dat ze ‘van ons’ is. Als kopvrouwe van de Breepark-ploeg.

Eigenlijk is alleen NAC van Breda. Alhoewel. Vrijdag stond het met tien buitenlanders aan de aftrap. Ach, we kijken niet op een onsje meer of minder in de sport.

In samenwerking met indebuurt Breda