Volledig scherm
Deelnemers aan evenementen zoals de The Color Run kunnen mogelijk last krijgen van luchtwegklachten en van oog- en huidirritatie. Dat blijkt uit een adviesrapport van het RIVM in Bilthoven.Foto: Pedro Sluiter © Pedro Sluiter Foto

Color The Forest Breda gaat door, ondanks waarschuwing

BREDA - Het hardloopevenement Color The Forest in Breda, op 1 juli aanstaande, gaat vooralsnog gewoon door. Het poeder dat wordt gebruikt om het evenement letterlijk kleur te geven is veilig, zegt Ben Dankers, één van de organisatoren.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt het gooien met kleurenpoeders bij evenementen als Color Runs af, omdat het tot gezondheidsklachten kan leiden. Het RIVM spreekt over ademhalingsproblemen bij mensen die een luchtwegaandoening hebben, maar ook over huid- en oogklachten.

Poeder op natuurlijke basis
Organisatoren Roparunteams Wings for Life en Teamsprinters Breda zijn geschrokken van de berichtgeving, maar volgens Dankers hoeven deelnemers in Breda zich geen zorgen te maken. "We gebruiken een poeder op natuurlijke basis (maiszetmeel). Na afloop laten we het bos ook schoon achter. Een met water gevulde gierwagen spuit alles schoon. De boswachter controleert dat ook. Deelnemers krijgen een bril en indien nodig kunnen we ook mondkapjes regelen."

Bezorgde telefoontjes of mailtjes heeft Color The Forest voor zover Dankers weet nog niet gekregen, maar de voorzitter van de atletiekvereniging heeft al wel aangegeven dat de organisatie even om de tafel moet om het nieuws te bespreken. Dankers: "We zullen in ieder geval het bericht van het RIVM op onze site zetten en dat geldt ook voor de informatie die de leverancier van het poeder ons geeft. Het is echt veilig spul."

Color The Forest wordt dit jaar voor de derde keer gehouden voor het goede doel, de Roparun. Volgens Dankers zijn er na afloop van de voorgaande twee edities geen klachten binnengekomen van deelnemers.

Oosteind
Oosteind maakt zich op voor de derde editie van de Color Fun Run, die zoals het er nu naar uitziet op 27 augustus wordt gehouden. Organisator Stijn Vrijhoeven: "Het gaat gewoon door, tenzij het verboden wordt. We hebben de afgelopen twee edities geen klachten gehad van deelnemers, bijvoorbeeld dat het poeder niet uit de kleren of de haren gaat. We houden natuurlijk de ontwikkelingen en berichten over dit onderwerp wel in de gaten."

Bergen op Zoom
In Bergen op Zoom werd onlangs besloten de stekker uit het evenement Colour Your Life Run te halen. Wegens tegenvallende resultaten komt er volgens de organisatie dit jaar geen derde editie.

Etten-Leur
In Etten-Leur werd vorig jaar nog met succes de Colour Run gehouden. Dat leverde bijna 1500 euro op voor het goede doel: Stichting Sport4Socialisation in Oud Gastel. De Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur, mede-organisator, heeft vooralsnog geen plannen om opnieuw een dergelijk evenement te houden, laat de conrector onderwijs van de KSE weten. Ook de gemeente Etten-Leur geeft aan dat er nog geen aaanvragen zijn gedaan om dit jaar in die gemeente een color run te organiseren.

In samenwerking met indebuurt Breda