Volledig scherm
Voor ieder overleden kind werd in de Sint-Maartenskerk een kaarsje aangestoken.

Choreograaf André Gingras (46) overleden

BREDA - Op 46-jarige leeftijd is choreograaf André Gingras overleden.

Dat heeft zijn echtgenoot zondag bekend gemaakt. Samen met hem had Gingras een woning in Breda.

De in Canada geboren choreograaf had sinds maart 2010 de artistieke leiding van Dance Works Rotterdam. Een gezelschap dat energieke, moderne dans combineerde met urban, sport en de Braziliaanse vechtdans capoeira.

Dat paste Gingras goed. Hij was gefascineerd door het menselijk lichaam, had er veel kennis over en gebruikte die voor zijn dans. Het was Gingras die het Nederlandse theaterpubliek liet kennismaken met een podiumversie van free running. Een straatdans waarbij de meest uiteenlopende objecten worden gebruikt. In zijn voorstelling The Autopsy Project (2007) duikelen dansers van hoge stellages en maken duizelingwekkende buitelingen.

Gingras, die in Toronto en Montreal dans, Engelse literatuur en theater studeerde, kreeg een beurs om zich in New York verder te bekwamen in dans. In 2000 beleefde hij in Nederland zijn doorbraak met de solo CYP17 op het Haagse CaDance Festival.

In 2010, het jaar dat hij bij Dance Works werd aangesteld, werd bij Gingras een agressieve vorm van darmkanker geconstateerd. Hij was daar uitermate zwijgzaam over. Dit onder meer om geen aspirant- subsidieverstrekkers af te schrikken. Tevergeefs. Begin 2013 hield Dance Works, als gevolg van het wegvallen van de landelijke steun, op te bestaan.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda