Volledig scherm
© ron magielse / pix4profs

Chaam wil geen flutviaduct om troeteleik te sparen

CHAAM - Als de Annevillelaan een nieuw viaduct krijgt om zo de troeteleik in de middenberm van de A58 te redden, dan moet dat gewoon goed en volwaardig zijn. Geen goedkoop, smal viaduct waar met stoplichten maar één verkeersstroom tegelijk wordt toegelaten. Dat vindt de gemeente Alphen-Chaam.

Hoewel de eik strikt genomen op grondgebied van de gemeente Breda staat, heeft Alphen-Chaam veel te maken met de discussie over het al dan niet behouden van de troeteleik.

Die boom staat letterlijk de plannen in de weg die er zijn om de A58 tussen de knooppunten St. Annabosch en Galder te verbreden. Om dat te kunnen doen, moet ter hoogte van landgoed Anneville in Ulvenhout de middenberm bij de snelweg worden getrokken. Maar daar staat de eik.

Die kan worden gered als de snelweg niet aan de binnenkant, maar naar buiten toe wordt verbreed. Alleen: in dat geval staan de pijlers van het viaduct van de Annevillelaan in de weg.

Om de boom te behouden, moet het viaduct worden afgebroken en vervangen door een ander. De Bomenstichting heeft een aantal varianten bedacht voor een nieuw viaduct en heeft gevraagd die te onderzoeken voor Rijkswaterstaat definitief beslist of de boom al dan niet wordt gekapt.

Het viaduct waarover het gaat leidt verkeer van Ulvenhout naar Geersbroek. Geersbroek is grondgebied van de gemeente Alphen-Chaam. Die heeft zich daarom over de alternatieven van de Bomenstichting gebogen en geconstateerd: als er een nieuw viaduct komt is dat prima, maar niet als daarmee de doorstroming in gevaar komt. Dus geen smal viaduct, zoals één van de varianten van de Bomenstichting luidt, alleen een volwaardig.

De gemeente geeft die beslissing te kennen aan Rijkswaterstaat. Die zal de mening meenemen in een verdere gesprek met de Bomenstichting.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (5%)
  • Sydney van Hooijdonk (35%)
  • Sullay Kaikai (14%)
  • Mikhail Rosheuvel (3%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
  • Robert Mühren (3%)
3068 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen