Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Celstraf voor mannen die uit het niets twee agenten sloegen in Breda

BREDA - De twee mannen uit Zevenbergen (25) en Moerdijk (28) die in de nacht van 3 op 4 december tijdens de stapavond twee agenten uit het niets aanvielen zijn donderdag door de politierechter veroordeeld tot 30 dagen celstraf.

Daarvan is 12 dagen onvoorwaardelijk en 18 dagen voorwaardelijk. Dat betekent dat de twee per direct vrijkomen. Ook kregen ze een werkstraf van 120 uur voor de mishandeling die plaatsvond op de Havermarkt, plus een boete van 600 euro.

Diverse agenten woonden donderdag de rechtszitting in de rechtbank bij.

Op camerabeelden is te zien hoe de mishandeling van de niets vermoedende politiemensen gebeurde. De mannen liepen rond een uur op de agenten af die op de Havermarkt naast een terras tegen een muur stonden. De mannen kwamen van de overkant van het plein en begonnen met gebalde vuisten op de twee politiemensen in te slaan.

Een van de agenten schreef in een verklaring dat hij zich vooral verbaasde over het feit dat verdachte M.V. werkzaam is bij de vrijwillige brandweer in Moerdijk. ''U zult in dat werk toch ook te maken hebben gehad met agressie", vroeg de rechter verbaasd. V. beaamde dat. "Ik ben zelf erg geschrokken van wat ik heb gedaan", zei hij.

De agenten kregen direct hulp van vier, vijf collega's die het zagen gebeuren. De twee mannen zijn daarop aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk spreekt van een 'bizar' incident. "Bij het terugkijken naar de beelden waren we toch weer onder de indruk. Hier was totaal geen aanleiding voor.''

Volledig scherm
Lege straten en pleinen in het stadshart. De Havermarkt is hierop geen uitzondering.

In samenwerking met indebuurt Breda