Volledig scherm
De brandweer heeft nog volop werk, de dag na de grote brand bij Van Puijfelik. FOTO PETER ROEK

Celstraf voor directeuren Van Puijfelik Breda: 'Ordinaire milieucriminelen'

BREDA - Directeur Adrie van Puijfelik van het gelijknamige Bredase afvalverwerkingsbedrijf moet een jaar de gevangenis in, vanwege zwendel met Brits huishoudelijk afval. Hij verkocht dat als oud papier aan China. Van de twaalf maanden celstraf zijn er drie voorwaardelijk.

Zijn broer, mede-eigenaar van de fabriek, werd veroordeeld tot 6 maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk en de verantwoordelijke voor de verkoop aan China negen maanden. De rechtbank in Breda veroordeelde broer Arthur dinsdag ook nog voor fraude met paklijsten. Hij zette daarop een hoger gewicht dan daadwerkelijk in de containers zat. Zo verdiende hij meer geld.

'Ordinaire milieucriminelen'
Van Puijfelik mocht Brits huishoudelijk afval importeren om dat te filteren. Zo kon het oud papier nog worden hergebruikt. In de praktijk werden echter balen vol pet-flesjes, blikjes en ander huishoudelijk afval verstopt tussen de nette balen met oud papier. Van Puijfelik had geen vergunning voor de export van het afval. Vanwege Europese milieuregels mag dat niet worden geëxporteerd naar landen waarvan niet duidelijk is wat ze met het afval doen.

Tegen de mannen was tot vijftien maanden cel geëist. 'Ordinaire milieucriminelen', had de officier ze genoemd.

In samenwerking met indebuurt Breda