Volledig scherm
Cato van de Vijver doet mee met de opruimdag tegen zwerfvuil. © Foto: Ramon Mangold

Cato (10): "Er is veel te veel plastic soep, vind ik en daar wil ik iets aan doen"

Wat is jouw missie?

,,Ik wil iets doen tegen de plastic soep. Er is veel te veel plastic, vind ik en daar wil ik iets aan doen."
Vader Marnix (mengt zich even in het gesprek): ,,We waren samen aan het skaten. Op enig moment waren we tussendoor wat aan het kletsen en ik vroeg haar hoe het ging en ze vertelde me: met mij gaat het goed maar met de aarde niet. En dat komt door de plastic soep. We hebben het samen opgepakt om daar iets mee te gaan doen."

World Cleanup Day


Naam: Cato van de Vijver

Leeftijd: 10 jaar

School: Basisschool De Eerste Rith

Challenge: Princenhage zwerfvuil vrij maken

En nu zijn jullie dus samen een project begonnen? 

,,Ja, papa en ik zijn bezig om een mobiele escape room te maken. Met als onderwerp cupcakes, want daar hou ik zelf heel erg veel van. Als mensen de escaperoom spelen, moeten ze op tijd zijn om te zorgen dat de cupcakes niet verbranden. In de tussentijd moeten de mensen allemaal leuke doe-dingen doen die we samen bedacht hebben." 

Marnix: ,,Het onderliggende thema van de escaperoom is 'bewustwording rondom het plastic-probleem. We willen een evenemententruck zo ombouwen dat we deze overal als escaperoom neer kunnen zetten. We richten ons daarbij onder andere op basisscholen, maar maken de opdrachten zo dat we deze ook aan een ouder publiek aan kunnen bieden."

Heb je de escape room al eens uitgeprobeerd?

Ja, een deel er van. Op school tijdens een verrassing bij mijn spreekbeurt. Toen heb ik van het computerlokaal een escape room gemaakt. Dat ging best goed. We hadden twee werkgroepen gemaakt en de ene groep deed er ongeveer 10 minuten over om het op te lossen en de andere werkgroep ongeveer twaalf minuten."

En wat is www.purestories.nl/stopmetplastic ?

,,Dat is een blogpagina die we samen hebben. Daar staan onze vorderingen op en daar heb ik ook een aantal vlogs op gemaakt."

Waarover vlog je zoal?

Ik heb nu ongeveer vijf filmpjes gemaakt. In het eerste filmpje ben ik samen met Katootje, een vriendinnetje uit mijn klas, te zien. Daarin speelt zij dat ze rommel maakt en dan zeg ik dat ze dat op moet ruimen."

Dat project is niet hetzelfde als de challenge die je hebt aangemaakt, toch?

,,Nee, dat klopt. Ik heb een challenge aangemaakt waarbij ik meedoe aan de 'World Cleanup Day'. Ik wil met zoveel mogelijk mensen in Princenhage al het zwerfvuil op gaan ruimen. Dat gaan we doen op zaterdag 15 september tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Met het Haagse Marktje als startpunt. Ik hoop dat er minstens 50 mensen komen helpen. Samen met papa heb ik posters ontworpen en die heb ik op verschillende plaatsen opgehangen. Voor de mensen die mee komen helpen zijn er grijpers en afvalzakken. Via Nederland Schoon krijgen we handschoentjes."

Ben je alleen bezig met de rommel in je eigen wijk?

,,Nee, ik vind dat zwerfvuil en rondslingerend plastic overal opgeruimd moet worden. Laatst waren we op vakantie in Slovenië en daar was ook veel rommel. Dat hebben we toen ook opgeruimd. Op vakantie kwam ik trouwens een Duitse jongen tegen die een diploma had gekregen voor het opruimen van plastic. Hij wordt een van onze gastvloggers."

En dan heb ik ook nog iets gehoord over ijsjes. Hoe zit dat?

,,Papa was degene die Young Impact tegenkwam op internet. Hij vertelde me dat ik daar een challenge aan kon maken en dat heb ik toen gedaan. Een tijdje later kreeg ik te horen dat ik met mijn challenge 100 ijsjes gewonnen heb om uit te delen aan alle deelnemers. Ik weet nog niet welke smaak ze precies hebben. Maar het zijn wel biologische ijsjes. Ik hoop alleen dat ze niet in heel slecht plastic zitten."

In samenwerking met indebuurt Breda