Camera's op woonboulevard Breda

Peter Ullenbroeck

Breda

De woonboulevard in Breda is sinds kort uitgerust met 16 camera's waarmee het terrein 24 uur per dag in de gaten wordt gehouden. 

Er lag al langer een plan van de ondernemers op de boulevard om het terrein met camera's te beveiligen. De grote brand in juni waarbij vijf winkels werden verwoest bracht dat plan in een stroomversnelling. De beelden worden een week lang bewaard en daarna vernietigd. 

Door het ontbreken van camera's in juni waren er nauwelijks beelden van de miljoenenbrand die volgens de politie werd aangestoken. Wel dook er een filmpje op, gemaakt door een particuliere beveiligingscamera, waarop van grote afstand twee auto's te zien zijn die na het uitbreken van het vuur met hoge snelheid wegreden. 

Manager Han Nieuwesteeg van de woonboulevard is blij dat de camera's er nu zijn. ,,Dit is een nieuwe stap in het beter beveiligen van ons terrein'', zegt hij. Over de kosten van de camera's die gezamenlijk door de ondernemers gedragen worden, doet hij geen mededelingen. 

Om financiele redenen is er niet voor gekozen om een beveilingsbedrijf in te huren dat de camerabeelden in de gaten houdt. De ondernemers doen dat vooralsnog zelf, zegt Nieuwesteeg. 

Het politie-onderzoek naar de brand loopt nog steeds.  Uit forensisch onderzoek bleek eerder dat er opzet in het spel was. Enkele weken geleden leidde dat tot de arrestatie van de 40-jarige J.v.D., eigenaar van BankstelXL, een van de afgebrande winkels. 

Van D. werd enkele uren later alweer vrijgelaten, maar geldt nog wel als verdachte. De Tilburgse ondernemer liet zijn klanten in de maanden voor de brand forse aanbetalingen voor de meubels die ze bij in zijn winkel bestelden. Het geld betaalde hij niet terug en de meubels werden niet geleverd.

Omdat er sprake is van brandstichting weigert Nationale Nederlanden vooralsnog een voorschot aan Van D. uit te betalen voor de geleden schade. De Tilburgse ondernemer spande daarop een kort geding tegen de verzekeraar aan, maar trok dat kort na zijn arrestatie ook weer in. 

De herbouw van de afgebrande winkels op de woonboulevard verloopt traag. Zes maanden na de brand blijkt er nog niet veel te zijn gebeurd. Volgens Nieuwesteeg omdat de bestelling van een aantal bouwmaterialen langer dan gedacht op zich laat wachten. Ook is nog niet duidelijk of dezelfde winkelformules van voor de brand straks in het vernieuwde blok terugkomen. 

In samenwerking met indebuurt Breda