Volledig scherm
Caitlin in haar NAC-kamer. Ze zou graag bij NAC willen spelen en vindt het jammer dat de club geen meisjesteams heeft. foto Ramon Mangold/het fotoburo

Caitlin Dijkstra droomt van profvoetbal

Profvoetbal is haar droom. De droom van Caitlin Dijkstra, 10 jaar, een meisje. Een bijkomend probleem, dat ze achteloos wegwuift.

Caitlin is de jongste telg uit een gezin, dat voetbal ademt. Vader Meindert debuteert bij NAC, werkt daarna heel Brabant af bij, in willekeurige volgorde, Willem II, RBC, Top Oss en RKC. Zelfs een buitenlands avontuur bij het Engelse Notts County mag hij in zijn voetbaltas proppen. Terug in Breda en uitgevoetbald is hij croupier bij Holland Casino. Als de wisseldienst het toelaat staat hij op het JEKA- veld, waar hij dochter Caitlin en zoon Marvin toejuicht. Zoon Justin, voormalig Jekaan haakt even af om zijn spieren te stalen op de sportschool. "Een foutje", zegt Meindert droog. " Straks trek hij zijn voetbalschoenen wel weer aan."Caitlin lijkt het grootste talent van de familie."Ik heb de finale van het schoolvoetbal in het NAC-stadion al gespeeld", zegt ze.Eigenlijk is ze nog te jong. Caitlin: "Ik zat in groep 6, maar meneer Jan wilde dat ik meedeed." Jan van Opstal, grijs geworden op basisschool Weilust, ziet zijn meidenteam na een verloren finale tegen Jacinta alsnog vierde van Nederland worden. En hij weet, dat Caitlin nog twee jaar de eer van zijn school mag verdedigen. Caitlin schiet de goals makkelijk binnen. Ook bij JEKA, waar ze in een hogere leeftijdscategorie indruk maakt.Thuis slaapt Caitlin in een NAC-kamer. Alles geel-zwart. Dekbed, posters, shirts, klok, vlag en gordijnen. Ze poseert in het rood-wit-blauw van JEKA. "NAC heeft geen meisjes", baalt ze.Kijken naar NAC is een vaste bezigheid. Het gezin Dijkstra heeft voldoende seizoenkaarten om ook mama Corina te voorzien. "Ellery Caïro is mijn favoriet", zegt Caitlin. Waarom? Ze legt het niet uit.Misschien wel, omdat de ex-Feyenoorder weinig speelt. Ook Caitlin popelt om geel-zwart te dragen. "Jongen of meisje, een groot verschil", weet vader Meindert. " Jongenstalent stoomt zo door naar de grote clubs. Voor meisjes zijn er minder mogelijkheden. Pakweg zes eredivisieclubs zijn er landelijk. Te weinig en NAC zit daar helaas niet bij."De KNVB, die elk jaar duizenden meisjes als bondslid bij mag schrijven, maakt in haar selectiebeleid geen verschil.In de speurtocht naar toekomstige toppers wordt ook Caitlin uitgenodigd voor extra training. "Eerst waren er zestig en nu dertig. Ik zit daar bij, samen met 29 jongens", meldt ze trots.Thuis wordt de techniek aangescherpt met straatvoetbal. Caitlin: "Bijna elke dag met de kinderen van school, met papa en de buurman, die heel goed is in voetvolley."

In samenwerking met indebuurt Breda