Volledig scherm
Niet alleen Breda heeft een kabouter van Wroclaw gekregen. Ook Dresden in Duitsland heeft zo'n bevestiging van de stedenband mogen ontvangen van de Poolse stad. © Derbrauni - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40690595

Cadeautje uit Wroclaw: Breda krijgt Poolse kabouter


BREDA - Het Valkenberg wordt een beeld rijker. In de loop van dit jaar komt er een kabouter te staan die de stedenband met Wroclaw in Polen symboliseert. Vorig jaar kreeg burgemeester Paul Depla de bronzen kabouter al mee van zijn Poolse collega Rafal Dutkiewicz. Zoals de zaken er nu voor staan wordt het beeld onthuld in aanwezigheid van de voorzitter van de gemeenteraad van Wroclaw.

Voor de Polen in Wroclaw zijn kabouters niet zo maar een grappig volkje. Voor de val van de muur 1989 waren ze een ludiek symbool van geweldloos verzet tegen de communistische overheersing. Ze doken regelmatig op als graffiti op muren in de stad. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie bleven ze populair en in 2001 kreeg de eerste bronzen kabouter een plaatsje in het centrum van de stad. Intussen staan er zo’n vierhonderd. Ze zijn een toeristische attractie op zich, ook al staan ze soms zo verdekt opgesteld dat mensen er over struikelen.

In een brief aan de nieuwe burgemeester van Wroclaw, Jacek Sutryk, laat Depla weten dat hij het zeer op prijs zou stellen wanneer er een delegatie uit Polen aanwezig is bij de feesten rond de 75ste herdenking van de bevrijding van Breda. Die stad is tenslotte bevrijdt door de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek.

Overigens was Wroclaw tijdens de Tweede Wereldoorlog een oer-Duitse stad, die bekend stond als Breslau. Na de oorlog kwam de stad in Polen te liggen, waarna het merendeel van de Duitse bevolking is verdreven.

Breda krijgt ook nog een ander kunstwerk uit Wroclaw: Pamięc. Dat betekent ‘Herinnering’ en verbeeldt het spoor van een Poolse tank. Het werk van Tomasz Tomaszewski wordt dit jaar geplaatst op de hoek van de Claudius Prinsenlaan en de Wilhelminasingel.

In samenwerking met indebuurt Breda