Burgers mogen aanschuiven in gemeenteraad van Breda

BREDA - Na de zomervakantie gaat de Bredase gemeenteraad alleen nog op donderdagavond vergaderen. Maar dat gebeurt dan ook élke donderdag en de vergaderingen krijgen een andere opzet. Burgers en/of deskundigen kunnen daar letterlijk bij aanschuiven.

Dat voorstel legt burgemeester Paul Depla - in overleg met de fractievoorzitters - binnenkort voor aan de gemeenteraad. De raad wil zelf al jaren anders vergaderen: efficiënter, met meer inhoudelijk debat en met meer interactie met de inwoners.

Nu zijn er een keer per maand (in één week) van maandag tot en met donderdag commissievergaderingen van de raad. In die vergaderingen worden punten besproken die terugkeren in de maandelijkse echte gemeenteraad, vaak als hamerstuk, maar soms wordt de bespreking nog een keer overgedaan alvorens een besluit valt.

In het nieuwe model komt de gemeenteraad alleen op donderdagen bijeen. Op drie van de vier donderdagen zitten de raadsleden in begin even met z'n allen bij elkaar. Daarna verdelen ze zich over het stadhuis in drie kleinere groepen die afzonderlijke thema's in een strak tijdschema bespreken.

Bij de sessie kunnen belanghebbenden of experts aanschuiven en is ruimte voor toeschouwers. De besproken punten komen de week erna alleen terug als hamerstuk aan het begin van de avond, wanneer de raad even voltallig bij elkaar zit.

De verbouwing van de raadszaal/stadhuis plus de aanschaf van extra audiovisuele apparatuur die nodig is om de vergaderingen uit te kunnen zenden, is geraamd op om en nabij de 400.000 euro.

Volledig scherm
De Bredase raad luistert naar een inspreker, een beeld dat na de zomer mogelijk vaker te zien is. © Jeroen Roth

In samenwerking met indebuurt Breda