Volledig scherm
De band Volop Zon tijdens de vorige editie van het Brazilië Festival in Baarle-Nassau. © Hugo van den Elshout

Burgemeester wil geen alcohol op Brazilië festival in Baarle-Nassau

BAARLE-NASSAU - 'Het eerste alcoholvrije festival van Nederland', zo wordt het Brazilië festival in Baarle-Nassau nu aangekondigd. Een beetje tegen wil en dank, want voorzitter Hugo van den Elshout betreurt het besluit van burgemeester De Hoon. "Zij wil hiermee haar eigen statement maken."

Het benefietfestival in Braziliaanse sferen wordt al sinds 1990 gehouden en al die keren mocht er gewoon drank worden geschonken. Alleen tijdens de komende editie op vrijdag 29 september rondom de Uilenpoort niet. "De burgemeester heeft normaal geen vat op dit soort evenementen, maar omdat het dit keer gedeeltelijk in een school plaatsvindt, wil de gemeente geen vergunning afgeven", zegt Van den Elshout. Een systeem met bandjes waarbij meerderjarigen drank kunnen halen mag ook niet. "Nee, de burgemeester bekommert zich om de gezondheid van de inwoners en wil daarom geen druppel alcohol op het terrein."

Omzet

Een flinke domper voor Van den Elshout, want drank is goed voor de omzet. Al het geld dat wordt opgehaald gaat namelijk naar de Stichting Kinderen Santa Casa dat zich inzet voor zieke en kansarme kinderen van Montes Claros in Brazilië. "We zijn al maanden bezig met de voorbereidingen, maar alleen de drankvergunning komt er niet door", zegt hij. "Alsof je naar een feestje gaat en alleen een glas water met een komkommerschijfje krijgt."

Locatie

Volgens woordvoerder Marcella van Deursen van de gemeente Baarle-Nassau gaat het voornamelijk om de locatie. "We willen het alcoholgebruik onder jongeren sterk terugbrengen en kunnen het niet tolereren dat er dan alcohol wordt geschonken op een school. Dat geeft het verkeerde signaal." Een andere locatie zoeken was voor Van den Elshout geen optie. "De voorbereidingen zijn al in volle gang en we willen graag een overdekt terrein zodat we geen rekening hoeven te houden met het weer eind september." 

Hoewel dit niet het eerste alcoholvrije festival van Nederland is, is dat het wel voor Baarle-Nassau. Voor Van den Elshout zit er niks anders op dan in te zetten op kleurrijke alcoholvrije cocktails en bier. "Dan ziet het er tenminste nog een beetje gezellig uit."

Volledig scherm
De band Rude Walkin op een van de vorige edities van het Brazilië festival. © Hugo van den Elshout
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

'De selectie van NAC is goed genoeg om zich probleemloos te handhaven in de eredivisie'

  • Ja (33%)
  • Nee (67%)
4415 stemmen