Volledig scherm
Burgemeester Paul Depla tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Grote Kerk. © ron magielse / pix4profs

Burgemeester Paul Depla
genomineerd voor
Duidelijketaalprijs 2018

BREDA - Burgemeester Paul Depla van Breda is genomineerd voor de Duidelijketaalprijs van het Taalcentrum-VU. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een kandidaat in een beroepsgroep. Deze keer heeft het publiek de categorie burgemeesters (53 procent) verkozen boven talkshowhosts (47 procent).

Het is de tiende keer dat de Duidelijketaalprijs wordt uitgereikt. Een onderzoeksjury heeft uit een longlist van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland acht kandidaten geselecteerd. De genomineerden zijn: Paul Depla (Breda), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Pauline Krikke (Den Haag), Jan van Zanen (Utrecht), John Jorritsma (Eindhoven), Hubert Bruls (Nijmegen), Onno van Veldhuizen (Enschede) en Ahmed Marcouch (Arnhem). 

Taalkundig onderzoek

De jury, onder leiding van universitair docent aan de VU Camiel Beukeboom, zal middels een taalkundig onderzoek bepalen wie de winnaar wordt. De winnaar wordt in de tweede helft van mei bekendgemaakt. ,,De genomineerden worden geanalyseerd op basis van een groot aantal taalcriteria, om te bepalen wie haar of zijn boodschap het duidelijkst weet over te brengen op een groot publiek. Belangrijke voorwaarden voor selectie zijn de algemene bekendheid van de burgemeester, het aantal media-optredens (voor de analyseerbaarheid) en de eis van voldoende diversiteit'', aldus de organisatie van de Duidelijketaalprijs, in het leven geroepen om duidelijk taalgebruik uit te lichten en te belonen. ,,We kiezen ieder jaar een beroepsgroep of maatschappelijk veld, waarbinnen we bekende Nederlanders onderzoeken op taalgebruik.'' Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker, Jeroen Dijsselbloem (voor zijn Engels), Michel Mulder, Marco Verhoef, Bas Haring en Fidan Ekiz.

Volledig scherm
Juni 2017: bij de presentatie van RTL-programma Tour du Jour, (vlnr) Filemon Wesselink, burgemeester Paul Depla van Breda, Wilfred Genee en Michael Boogerd. © ANP Kippa
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda