Volledig scherm
Burgemeesters van Breda. V.l.n.r. Willem Merkx, Frans Feij, Ed Nijpels en Chris Rutten Foto Johan van Gurp © Archief BN DeStem/Stadsarchief Breda

Burgemeester Merkx was 'gewoon een goeie gast' (video)

BREDA - Op 1 februari is het 50 jaar geleden dat Willem Merkx aantrad. Tussen 1967 en 1983 groeide hij uit tot populairste burgemeester ooit in Breda.

Wie je ook spreekt. Wat je ook leest. Iedereen is vol lof over burgemeester Willem Merkx. Of liever gezegd: burgervader Merkx.

‘Die eretitel dankte hij aan zijn grote vaardigheid in de omgang met mensen van allerlei rang en stand, zijn vermogen bruggen te bouwen, ruzies te vermijden en conflicten op te lossen’, schrijft BN DeStem-journalist Peter de Leeuw in 2002 in een necrologie.

Bert van de Noort, die jarenlang werkzaam was bij de afdeling Culturele Zaken van de gemeente Breda, neemt ruim veertien jaar later dat woord ook meteen in de mond. “Een unieke man, ik ben blij dat ik hem meegemaakt heb. Destijds noemden ze kabinetsecretaris Willem Urlings en mij ‘de jonge honden van Merkx’. Dat beschouw ik als de belangrijkste onderscheiding die ik ooit heb mogen ontvangen, daar ben ik trots op.”

Willem Merkx kwam ter wereld in 1921, in het plaatsje Elden, Gelderland. Via Noord-Holland belandde hij op 1 februari 1967 in Breda. Hij werd verliefd op de stad en andersom gold hetzelfde.

Eugène Loomans, jarenlang werkzaam op de stadsredactie van (BN) De Stem: “Door zijn optreden is hij absoluut een echte Bredanaar geworden. Hij gaf veel om de mensen in de stad. Trok veel met ze op. Hij was zo speciaal, omdat zijn voorgangers echte regenten waren. Zijn opvolger Frans Feij trouwens ook. Merkx deed het op zijn eigen manier. Hij was een prettige man om mee te werken, ik heb bij hem thuis ook mooie off the record gesprekken gehad. Hij was aimabel. Hoe hij de gemeenteraad leidde, hoe hij als burgemeester naar de mensen was. Hij was, zoals we in Breda zeggen: gewoon een goeie gast.”

Beelden: Stadsarchief Breda

Volledig scherm
Koninginnedag 1981 in Breda met rechts burgemeester Merx Foto Johan van Gurp © Archief BN DeStem/Stadsarchief Breda
Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Meijs hangt de nieuwe burgemeester van Breda Willem Merkx op 2 februari 1967 de ambtsketen om . Foto Johan vn Gurp © Archief BN DeStem/Stadsarchief Breda
Beelden van Stadsarchief Breda

In samenwerking met indebuurt Breda