Volledig scherm
De Vereniging van Eigenaren op recreatiepark L'air Pur in Baarle-Nassau strijdt al jaren voor permanent wonen. © Jan Meelker

Bungalowpark Baarle-Nassau baalt van 'nee' op permanent wonen

BAARLE-NASSAU - ,,Het is kort door de bocht en het is willekeur'', verzucht Jan Meelker, secretaris van de Vereniging van Eigenaren op recreatiepark L'air Pur in Baarle-Nassau na de zoveelste struikeling op het dossier permanent wonen. B en W van Baarle concluderen na weer een onderzoek: 'Het maakt geen kans'.

In 2005 kwam het tot een gedoogbeschikking voor 120 van de 324 pandeigenaren op het in de jaren '70 aangelegde L'air Pur. Een keurig park met nette voorzieningen als een zwembad, speeltuin, dierenweide en fietscrossbaan. Om wonen voor het hele park goed te regelen diende de VvE eind 2011 een burgerinitiatief in. Maar een meerderheid van de gemeenteraad durfde er toen net niet aan, uit vrees voor een precedentwerking. Baarle-Nassau heeft nog een paar recreatieparken. Er volgde een nieuwe studie, nu door Antea Group. 

Signalen

B en W van Baarle, die net als de politiek niet onwelwillend staan tegenover het verzoek van de VvE, laten nu weten: ,,Op basis van de inhoud van het rapport hebben wij ambtelijk contact gezocht met de provincie. Uit signalen van ambtenaren bij de provincie hebben wij opgemaakt dat de onderbouwing niet voldoende is. Het indienen van een formeel verzoek voor dubbelbestemming, wonen en recreëren, zou naar hun mening geen enkele kans maken. Dit beeld is bevestigd in een gesprek met gedeputeerde Van Merrienboer.'' Meelker is teleurgesteld en vindt het allemaal wel heel kort door de bocht. 

Lijst

De secretaris hekelt het zwalkende beleid van de overheid, en dan met name dat van de provincie. Waarom Patersven in Zundert bijvoorbeeld wel en L'air Pur niet? Sterker, zegt hij: ,,Ik heb hier een lijst met wel dertig parken met een woonbestemming.'' Meelker gaat zich nu met de leden beraden over de situatie. Of ze nog een poging gaan wagen of dat ze het bijltje erbij neergooien. ,,Binnenkort komen we bij elkaar.'' Hij wil nog wel even kwijt dat de provincie tot 2030 120.000 woningen moet bouwen, om iets aan het enorme woningtekort te doen. Kijk naar de recreatieparken, roept Meelker de overheden op. ,,L'air Pur is er klaar voor.''

In samenwerking met indebuurt Breda