Volledig scherm
De buitenplaats Zoudtland ten westen van Breda. © Google Maps

Buitenplaats Zoudtland bij Breda krijgt opknapbeurt

BREDA - De buitenplaats Zoudtland in Breda krijgt een opknapbeurt. Om te beginnen komt er een nieuwe ‘karkooi’ bij het Rijksmonument. Dat is een soort wagenschuur die vroeger ook al op het terrein heeft gestaan. Maar daar blijft het niet bij, blijkt uit een ontwerp dat burgemeester en wethouders naar de raad hebben gestuurd.

Zoudtland ligt ingeklemd tussen A16, Sprundelsebaan en knooppunt Princeville. De geschiedenis gaat terug tot de zestiende eeuw. Behalve de bouw van een karkooi zijn er ook plannen voor het herstel van wandelpaden en de aanplant van eiken, hagen en andere beplanting. Ook komt er een nieuwe paddenpoel en worden de hakhoutsingels verbeterd. Tegelijkertijd worden er plannen gemaakt om 120 populieren te kappen. Die zouden ‘gebiedsvreemd’ zijn. Daarvoor in de plaats komt ‘nieuwe natuur’.

Waarde vergroten

Alles wordt in het werk gesteld om de cultuur-historische waarde van het monument te vergroten. Dat is ook de reden om een nieuwe karkooi aan te leggen. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw heeft er namelijk altijd zo’n gebouw gestaan. De schuur is toen gesloopt omdat hij te bouwvallig was. De nieuwe karkooi verrijst op dezelfde plek.

Verband met kazerne

De buitenplaats dankt zijn naam waarschijnlijk aan Peter van Soutelant, de schout van Turnhout die in 1676 is overleden. Er is ook direct verband met de Trip van Zoudtland-kazerne in Breda. Die is vernoemd naar Jean Louis Trip. Die kocht de buitenplaats in 1811. Zijn zoon Albert werd cavaleriegeneraal. Naar hem is in 1912 de kazerne genoemd.

  1. In de rij voor een kaartje voor bloemencorso Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmoment in het echt zal zijn’
    PREMIUM

    In de rij voor een kaartje voor bloemencor­so Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmo­ment in het echt zal zijn’

    ZUNDERT - Grijs weer, met af en toe een druppel hemelwater. De Zundertse Industrieweg ademt per definitie al niet de romantiek die het Zundertse Corso wel in zich herbergt. Toch stonden zaterdagochtend tientallen mensen te wachten tot de voorverkoop van het evenement van start ging. Om 9 uur openden de deuren, maar de wachttijden bleven lang. Slechts de stralende glimlach van mensen die kaarten in the pocket hadden, hield de hoop op goede plekken levend.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8520 stemmen