Buien mogen de pret niet drukken op Bredase vrijmarkt in Valkenberg

videoBREDA - De buien? Vanonder zijn kroon, een oranje koningsmantel losjes om de schouder, kijkt Nicholas (9) even op van zijn kleedje in het Bredase Valkenberg. ,,Die regen is wel balen”, vindt hij. Maar verder: ,,Is het heel leuk.”

Volledig scherm
Sasha van der Werf (8) verkoopt in Breda niet alleen spullen, maar plakt ook voor een habbekrats tatoeages © Simone Spee

Het loopt tegen het einde van de ochtend, Koningsdag 2019. Terwijl een mager oranjezonnetje zijn best doet het dikke wolkendek te doorboren, stroomt het Valkenberg in Breda langzaam vol, Bezoekers,  jong, oud, de één met een frietje,  een ander met tassen vol net aangeschafte spullen, drentelen over de paden in het park. Een paraplu bij de hand. 

Doorbijten 

Volledig scherm
Ondanks de regen is het best druk bij de vrijmarkt in het Valkenberg © Simone Spee

Regen. ,,Ja, vanochtend was het even doorbijten", zeggen Annemieke en Merel Kerbusch uit Bavel. ,,We waren er rond een uur of negen. Het kwam met bakken uit de hemel.” Dat beamen verderop Floren (14)  Verrest en haar ouders uit Dorst. Maar: ,,We kenden de voorspellingen, waren voorbereid.” Zodra ze een druppel voelen, grijpen ze vanachter een paar plastic zakken, dekken hun spullen in enkele seconden af en duiken zelf onder een paraplu.

Volledig scherm
Tentjes en zelf gefabriceerde afdakjes beschermen de verkopers in Breda tegen regen © Simone Spee

Net als moeder en dochter Kerbusch staat de familie Verrest al een jaar of acht op vrijmarkt in Breda. Niet in het eigen dorp. ,,Dit is groter, gezelliger.” Maar: ,,Ja, je ziet wel het effect van de slechte weersvoorspellingen.” Waar bij mooi weer tijdens Koningsdag  in het park gewoonlijk geen plekje onbezet is,  liggen de achterste delen van het Valkenberg er dit jaar wat verlaten bij. 

Dekzeil 

Het mag de pret niet drukken. ,,Ben je gek", wuiven vader en zoon Rob en Rik. ,,Nee hoor”, vinden de vriendinnen Vere (12) en Fleur (11), terwijl ze hun zelfgemaakte sieraden laten zien. En: ,,Ach, als het regent hebben we in twee seconden een dekzeil over de kleedjes gelegd", roept 'zeg maar Henk’. 

Volledig scherm
Het blijkt moeilijk om één minuut geblinddoekt met één been op een kratje te staan, merkt Ole (9) © Edine Wijnands

In ingedikte vorm is het verder gewoon een net zo gezellige vrijmarkt als andere jaren. Met onmogelijke spelletjes als ‘eet vier koekjes in een minuut en win 20 euro’, van de familie Snel uit Breda. En ‘sta één minuut op één been geblinddoekt op een kratje'. Wat: ,,Niet is te doen", weten vader Sander en zoon Thijs (9) Koolwijk uit Breda. 

Volledig scherm
De Ster(re) van de vrijmarkt © Simone Spee

Er zijn volop kraampjes, al dan niet overkapt met partytenten en geïmproviseerde afdakjes. Er zijn muzikanten, zoals Daniël de Clerck (8) die zich na anderhalf jaar gitaarles manmoedig door vier muziekstukken worstelt. En er zijn de kinderen met het hart op de goede plaats. Zoals Lucas (7) Kleinjan die, zachtjes ‘cupcakes, cupcakes’ roepend, geld inzamelt voor de bedreigde schildpad. 

Wolken 

Volledig scherm
Victoria Engelen (9) in het Valkenberg © Simone Spee

En, als op de achtergrond een carnavalsband de viool van Victoria overstemt, de koffie, friet en churros als warme broodjes over de toonbank gaan en een kluit kinderen enthousiast een vochtig springkussen afglijdt, schuiven donkere wolken dreigend voor de wazige zon. Er is weer een buitje op komst. Maar geeft niks: ,,Na regen komt zonneschijn", probeert een moeder de moed er voor haar dochters in te houden. Ze heeft gelijk.  Jammer alleen dat na zonneschijn deze Koningsdag ook weer regen komt. Maar dat is van latere zorg. 

Volledig scherm
Valkenberg Breda Koningsdag © Simone Spee
Volledig scherm
Vrijmarkt Valkenberg 2019 © Simone Spee
Volledig scherm
Leve de Koning(in) in het Valkenberg © Simone Spee
Volledig scherm
Park Valkenberg © Edine Wijnands

In samenwerking met indebuurt Breda