Volledig scherm
Koningin Maxima reikt de Appeltjes van Oranje uit aan Buddy to Buddy uit Zutphen en Breda op Paleis Noordeinde. © ANP

Buddy to Buddy in Breda wint Appeltje van Oranje

BREDA - Stichting Buddy to Buddy heeft een Appeltje van Oranje gewonnen. Deze prijs van het Oranje Fonds werd uitgereikt door koningin Máxima op Paleis Noordeinde in Den Haag. Het in Zutphen geboren ‘maatjesproject’ heeft sinds oktober 2016 ook een vestiging in Breda, waar ze sindsdien al honderden mensen aan elkaar gekoppeld hebben.

Door dit koppelen van vluchtelingen aan inwoners, wil de stichting ervoor zorgen dat vluchtelingen uit hun isolement komen. Tegelijkertijd, zo meldt de stichting, ‘zorgt het ervoor dat de betrokkenheid van Nederlanders bij de opvang van vluchteling vergroot wordt’. Stichting Buddy to Buddy organiseert contact tussen mensen. De zogenoemde buddy’s maken vervolgens vluchtelingen wegwijs in de samenleving.

Mede-oprichter Willemijn Voorham liet weten dat deze prijs een enorme eer is voor alle buddy’s. ,,Ieder jaar matchen we honderden mensen aan elkaar. In Zutphen zijn dit er jaarlijks vijfhonderd en in Breda ook nog eens honderden. Voor al deze mensen is het een enorme blijk van waardering, dat is het allerbelangrijkste”, aldus Voorham.

Prinses Beatrix

De stichting heeft samen met twee andere sociale initiatieven een Appeltje van Oranje gewonnen. Deze werden vandaag uitgereikt. Stichting Buddy to Buddy wint hiermee een geldprijs van 15.000 euro en een bronzen beeldje dat gemaakt is door Prinses Beatrix.

De prestigieuze prijs wordt, sinds 2003, elk jaar uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.

Nieuw project

Een aantal keren per jaar start de stichting een nieuw project waarbij vluchtelingen en Bredanaars aan elkaar gekoppeld worden. Dit buddy-traject duurt vier maanden. Het is de bedoeling dat er minimaal één keer per week een ontmoeting plaatsvindt. Deze kan zelf worden ingevuld door de betrokken partijen. 

Na het traject kunnen de buddy’s samen kijken of en hoe ze het contact voort gaan zetten. Binnenkort begint de stichting een pilot in Utrecht.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda