Volledig scherm
De aanleg van de nieuwe brug over de Mark. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Brug over Mark echt alleen voor ‘onderhoudsauto’

BREDA - De angst dat de nieuwe brug over de Mark bij de Klokkenberg toch wordt gebruikt door auto’s is volgens burgemeester en wethouders van Breda ongegrond. 

Weliswaar kan de brug een auto dragen, maar het is de bedoeling dat er alleen incidenteel een ‘onderhoudsvoertuig’ oversteekt.

Dat schrijft het college aan de raadsfractie van GroenLinks. De aanleg van de brug is omstreden omdat de vrees bestaat dat hij wordt gebruikt voor de afwikkeling van autoverkeer. Maar het is de gemeente Breda die er zelf op heeft aangedrongen dat de brug een auto van minstens vijf ton kan dragen. Dat is omdat onderhoudsvoertuigen er in bijzondere gevallen overheen moeten kunnen. 

Kwetsbaar voor molestatie

Om te voorkomen dat andere auto’s toch gebruik maken van de oversteek komen er paaltjes. GroenLinks is daar niet van onder de indruk: ze zijn ‘kwetsbaar voor molestatie en vernielzucht en het toezicht is moeilijk’.

Klopt, zegt het college, maar aan de kant van de Klokkenberg komt een ‘niet-wegneembare vaste paal’ en aan de andere kant een wegneembaar exemplaar met een hangslot. Bovendien bieden de paden aan beide zijden van de brug weinig ruimte voor auto’s.

In samenwerking met indebuurt Breda