Arjan Mol, hoogleraar Corrosietechnologie bij de TU Delft, vindt dat er meer aandacht moet komen voor de aanpak van chroom-6. Het is niet bekend of de brug op de achtergrond chroom-6 bevat.
Volledig scherm
PREMIUM
Arjan Mol, hoogleraar Corrosietechnologie bij de TU Delft, vindt dat er meer aandacht moet komen voor de aanpak van chroom-6. Het is niet bekend of de brug op de achtergrond chroom-6 bevat. © Joyce van Belkom/Pix4Profs

Brug met giftige chroom-6 bij jou in de buurt? Slechts één gemeente in West-Brabant weet het

onderzoekWEST-BRABANT - Van vrijwel alle bruggen en viaducten in West-Brabant is niet bekend of de giftige stof chroom-6 is gebruikt. De meeste gemeenten zijn ook niet van plan dit in kaart te brengen. Dat blijkt uit onderzoek van BN DeStem. 

Hoogleraar Corrosietechnologie Arjan Mol uit Prinsenbeek zet hier grote vraagtekens bij en wijst op de gezondheidsrisico’s die volgens hem ondervangen moeten én kunnen worden bij werkzaamheden aan bouwwerken met chroom-6.

Verf met chroom-6 werd decennialang gebruikt als wondermiddel tegen roest. Maar het stofje - dat vrijkomt als je de verf schuurt of bewerkt - blijkt kankerverwekkend en is daarom sinds 2017 grotendeels verboden. Vorig jaar ontdekte Rijkswaterstaat op enkele oudere bruggen verf met chroom-6. De wegbeheerder neemt nu alle zesduizend bouwwerken in Nederland onder de loep. Rijkswaterstaat verwacht de stof op een ‘behoorlijk aantal objecten’ aan te treffen.

In samenwerking met indebuurt Breda