Volledig scherm
Gian Ligtvoet traint samen met zijn zus Melissa Eestermans Ligtvoet voor de Marathon Rotterdam. © Martijn Schraven

Broer en zus trainen voor Marathon Rotterdam: kijken hoe de hazen lopen

Om de 42 kilometer en 195 meter van de Rotterdamse marathon te kunnen volbrengen, is een veelvoud aan trainingskilometers nodig. In aanloop naar het Rotterdamse hardloopfeest, volgen we broer en zus Gian Ligtvoet (41) en Melissa (46) Eestermans-Ligtvoet. Afgelopen zondag was bij AV Sprint in Breda de eerste van vier Road2-Rotterdam (R2R) voorbereidingslopen.

Om een marathon tot een goed einde te brengen, is een vlak loopschema nodig. Snel starten en maar zien waar het eindigt, is geen optie als je wilt finishen. Bij de meeste (midden)lange afstandlopen, rennen ‘hazen’ mee; ervaren hardlopers die het tempo bepalen. Arjan Jonk is zo’n haas, of pacer, de Engelse term die hij zelf hanteert. ,,Ik moet toch mijn trainingsuren maken”, zegt hij laconiek.

Quote

Op mijn horloge houd ik tijd en afstand bij, rekening houdend met bijvoor­beeld de drinkpos­ten onderweg

Arjan Jonk, haas/pacer

Zeven keer liep Jonk een marathon, naast Rotterdam onder andere in New York en Valencia. Als haas houdt Jonk een iets lager tempo aan dan hij voor een eigen training aan zou houden. ,,Je kunt als pacer niet stuk gaan zitten.”

Tijdens de R2R-voorbereidingen starten deelnemers in verschillende groepen, elk met een eigen tempo. Oplopend van 4.15 minuten per kilometer tot 6.30 minuten per kilometer. Jonk nam zondag de 5-minutengroep mee. ,,Per groep gaan twee lopers en twee begeleiders per fiets mee” , zegt Jonk. ,,Op mijn horloge houd ik tijd en afstand bij, rekening houdend met bijvoorbeeld de drinkposten onderweg.”

Quote

Je kunt als pacer niet stuk gaan zitten. Dus mijn tempo ligt wat lager dan als ik train

Arjan Jonk, haas/pacer

Hoewel Gian en Melissa op 8 april samen over de finish willen komen, heeft Gian ervoor gekozen deze training van 20 kilometer in hoger tempo te lopen dan zijn zus. ,,Het ging wel lekker”, zegt hij direct na terugkomst. ,,We trainen met ons vaste clubje al een tijdje op deze afstand.”

Even later komt zus Melissa al even fris binnenlopen. ,,Ging lekker”, zegt ze. ,,Vandaag liep ik mee met dezelfde tempogroep als mijn man mee. Volgende keer haak ik denk ik aan bij de groep van Gian.”

Volgende week lopen broer en zus Ligtvoet een halve marathon bij Egmond aan Zee. Op 4 februari is de volgende R2R-loop bij AV Sprint. Dan over een afstand van 25 kilometer.

Meer info: rtrt.nl

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3639 stemmen