Volledig scherm
Een parkeerplekje vinden op de Zandbergweg is voor de bewoners altijd weer een uitdaging. Tijdens een presentatie van de Wijkraad Zandberg West in het stadskantoor worden de zorgen van de bewoners verder toegelicht. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Bredase wijk Zandberg klaagt over tekort parkeerplaatsen: 'Tijd om weg af te sluiten'

Inwoners van de wijk Zandberg in Breda klagen over tekort aan parkeerplaatsen en druk autoverkeer, maar de supermarkt wordt gewoon bevoorraad.

Wijkraad Zandberg West presenteerde gisteravond in het stadskantoor haar plannen om de parkeer- en verkeersproblematiek in de wijk tegen te gaan. Veel bewoners blijven echter sceptisch en noemen de mobiliteitshinder zelfs onoplosbaar.

Onder de loep

Aan motivatie, assertiviteit en goede ideeën geen gebrek bij wijkraad Zandberg West. Lege plekken die kunnen dienen als parkeerruimte zijn de afgelopen maanden in kaart gebracht, winkeliers aangespoord om toeleveranciers te delen en de afvalophaal wordt in sommige straten nu beter geregeld.

Quote

We moeten ook een beetje naar onszelf kijken. Iedereen wil voor de deur staan, maar soms moet je een stukje lopen

Bert von Stockhausen

Het gedrag van de inwoners zelf is eveneens onder de loep genomen. Zo zouden zij meer gebruik kunnen maken van ophaalpunten voor pakketjes. "We moeten ook een beetje naar onszelf kijken. Iedereen wil voor de deur staan, maar soms moet je een stukje lopen", vindt Bert von Stockhausen.

Hardste applaus

Al deze inspanningen veranderen echter niet dat er chronisch te weinig parkeerplaatsen zijn en dat er de komende jaren alleen maar meer weggebruikers, bedrijven en bewoners bij zullen komen in de buurt. ,,Het is een omvangrijk probleem en de schaal waarop u bezig bent wordt overruled door problematiek op een ander niveau", laat Jan Willem Messer zich halverwege de avond ontvallen. De Baronielaanbewoner krijgt het hardste applaus van de avond.

Heet hangijzer

Een ander heet hangijzer blijft het laden en lossen van de Albert Heijn aan de Zandbergweg. Ondanks dat er begin februari een motie werd aangenomen die bevoorrading hier verbiedt, blijft dit voor de supermarkt gewoon toegestaan tot 2020. In dat jaar verhuist de grootgrutter naar de voorkant van het pand waardoor het via de Ginnekenweg kan worden bijgevuld.

Quote

Prima dat u kijkt naar de belangen van de Albert Heijn, maar u gaat voorbij aan de belangen van de bewoners

Peter Elbertse

Dit is vooral tegen het zere been van Peter Elbertse, de oorspronkelijke indiener van de motie. ,,Prima dat u kijkt naar de belangen van de Albert Heijn, maar u gaat voorbij aan de belangen van de bewoners", laat hij gemeenteadviseur mobiliteit Martijn Geervliet weten. Deze pareert door te stellen dat de supermarkt anders wellicht verdwijnt en dat de bewoners van de Zandberg ook moeten eten.

Elbertse neemt duidelijk geen genoegen met dit antwoord. ,,Misschien wordt het tijd om actie te voeren en de weg eens af te sluiten!" 

Wordt vervolgd...

In samenwerking met indebuurt Breda