Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Bert Jansen

Bredase wietpioniers reageren verheugd na winnen kort geding tegen ABN Amro

BREDA/AMSTERDAM - ABN Amro moet binnen veertien dagen een bankrekening verstrekken aan het Bredase Project C dat legaal cannabis wil telen. De Amsterdamse voorzieningenrechter Floris Bakels heeft dat bepaald.

Namens Project C laat Joep van Meel weten ‘enorm verheugd’ te zijn over de uitspraak die volgde op het kort geding van twee weken geleden. “Hiermee laat ook de rechter zien dat wij een transparante onderneming zijn en dat er geen enkele reden is om ons een rekening te weigeren.”

Quote

Heel mooi dat rechter uitspreekt dat een bank een nutsfunc­tie heeft en niet zomaar alles kan doen en laten waar die zin in heeft.

Joep van Meel, Project C

Project C is vorig jaar in het leven geroepen met als doel cannabis te produceren en deel te nemen aan het overheidsexperiment met gereguleerde teelt. Die proef start in 2021 in tien Nederlandse steden waaronder Breda. De Bredase initiatiefnemers zijn voormalig SP-politicus Joep van meel, huisarts Ronald Roothans, advocaat Peter Schouten en kassenbouwexpert Pascal van Oers.

In de voorbereidingen stuitten de vier op onwil bij de banken die niet van plan waren om een rekening voor het wietbedrijf te verstrekken. De wietpioniers lieten het er niet bij zitten en spanden een kort geding aan. De ABN Amro Bank voerde aan dat een cannabisteler onderdeel uitmaakt van een integriteitsgevoelige sector, waardoor er een risico op witwassen bestaat. De bank beriep zich bij haar weigering op ‘contractsvrijheid’.

In volle omvang

De rechter veegt de opstelling van ABN Amro van tafel. “Die vrijheid bestaat niet in volle omvang voor handelsbanken. Het hebben van een bankrekening is immers noodzakelijk om in volle omvang aan het maatschappelijke verkeer te kunnen deelnemen. Project C heeft aannemelijk gemaakt dat zij met spoed moet kunnen beschikken over een bankrekening.”

Volgens de rechter is het niet aannemelijk dat de activiteiten die Project C ontplooit strafbaar zijn op grond van de Opiumwet. “De doelstelling van het experiment is juist om de illegale handel in cannabis terug te dringen door deze stof op legale wijze te produceren. Het hebben van een bankrekening is voor Project C juist van belang om het risico op witwassen tegen te gaan.”

Horde

Joep van Meel: “Deze uitspraak betekent dat we een hele belangrijke horde hebben genomen op weg naar het verkrijgen van een vergunning. Het is heel mooi dat de rechter uitspreekt dat een bank een nutsfunctie heeft en niet zomaar alles kan doen en laten waar die zin in heeft, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft.”

Van Meel zegt er nog aan te hebben getwijfeld of Project C als winnaar uit de bus zou komen. “Er is natuurlijk een verschil tussen moreel en juridisch gelijk hebben. We hadden het idee dat de contractsvrijheid van de bank nog wel een struikelblok had kunnen zijn. Eigenlijk hadden we de kans dat we zouden verliezen groter geacht dan dat we zouden winnen.”

Project C gaat nu volle bak door met de voorbereidingen. Medio volgend jaar bepalen de ministers van Justitie en Volksgezondheid welke telers een vergunning krijgen. Van Meel: “Er komen heel veel financiële verplichtingen aan. Daar kunnen we nu aan voldoen. Daarnaast kunnen we nu fondsen werven op die rekening. De toekomst ziet er rooskleurig uit.”

In samenwerking met indebuurt Breda