Volledig scherm
De stationsweg moet dezelfde uitstraling krijgen als andere straten in het stationskwartier, zoals de Willemstraat. © Palko Peeters

Bredase Stationsweg krijgt oude allure terug, maandag begint werk

BREDA - De Stationsweg in Breda krijgt de allure van weleer terug. Komende maandag begint de ingrijpende herinrichting van het betrekkelijk korte stukje weg nabij het nieuwe station. Het werk duurt tot medio december, inclusief de bouw van een fietsenstalling.

Het ontwerp sluit aan bij dat van nabijgelegen straten als de Willemstraat, Emmastraat, Meerten Verhoffstraat en de Spoorstraat: trottoirbanden van natuursteen, gebakken klinkers in de rijbaan en statige en energiezuinige straatlantaarns. Duurzaamheid voorop: De Stationsweg wordt een waterbestendige, halfverharde weg. Het werk wordt gecombineerd met vervanging van de riolering. Er komt een gescheiden rioolstelsel in, zodat vuil water en regenwater op ‘verantwoorde’ gescheiden manier wordt afgevoerd. 

De bomen blijven bij nader inzien gespaard. De bomen zijn gezond en kunnen nog jaren mee, wat bijdraagt aan het tegengaan van hittestress: volwassen bomen hebben een grote kroon die schaduw geeft. En, concludeert de gemeente, het bespaart ook geld omdat nieuwe aanplant niet nodig is. De straat wordt smaller, aan de kant van de gebouwen komen een trottoir en parkeerstrook. 

Half-verharding

Het trottoir onder de bomenrij kampt met wortelopdruk en wordt verwijderd. Er komt half-verharding voor terug, zodat het regenwater kan infiltreren in de bodem. De fietsenrekken onder de bomen gaan eruit. Op de plaats waar het (inmiddels gesloopte) ‘blauwe gebouwtje’ stond, wordt een tijdelijke onbewaakte fietsenstalling gebouwd, in afwachting van de bouw van een definitieve fietsenstalling. 

Het werk wordt in fases uitgevoerd. Tijdens fase 1 en 2 (tot medio oktober) wordt de rijrichting van de Meerten Verhoffstraat omgedraaid. De Menno van Coehoornstraat wordt gedurende alle fases tijdelijk een tweerichtingsroute. Tijdens fase 2 is het parkeerterrein van Q-park bereikbaar via een tijdelijke in-/uitrit aan de kant van de Terheijdenstraat. Tijdens fase 3 (oktober tot medio november) worden in de Terheijdenstraat de paaltjes bij de tunnelbak opengezet om bewoners en bedrijven in de Terheijdenstraat bereikbaar te houden. 

In samenwerking met indebuurt Breda