De Bredase advocaat Peter Schouten (midden) en twee van zijn kantoorgenoten Wiekash Ramnun (links) Patrick Grijpstra in de speeltuin bij Het Bolwerk waar de drie tieners beboet zijn omdat ze er in juni 2018 na 22.00 uur schommelden. De advocaten staan donderdag het drietal bij tijdens een rechtszaak.
Volledig scherm
De Bredase advocaat Peter Schouten (midden) en twee van zijn kantoorgenoten Wiekash Ramnun (links) Patrick Grijpstra in de speeltuin bij Het Bolwerk waar de drie tieners beboet zijn omdat ze er in juni 2018 na 22.00 uur schommelden. De advocaten staan donderdag het drietal bij tijdens een rechtszaak. © Pix4Profs-Ron Magielse

Bredase schommeltieners vandaag voor de rechter vanwege drie boetes van 57 euro

BREDA - De kantonrechter in Breda buigt zich vandaag, donderdag 13 februari, over de zaak rond de drie tieners die in juni 2018 beboet zijn omdat ze schommelden op een plek waar dat op dat tijdstip niet mag.

De drie scholieren van het Stedelijk Gymnasium - destijds veertien jaar oud - waren op vrijdag 22 juni een beetje aan het chillen in de stad. Ze hadden net de proefwerkweek achter de rug, een dag later begon hun zomervakantie. 

Eigen foto
Volledig scherm
Eigen foto © Eigen foto

Rond kwart over tien lopen de twee jongens uit Breda en het meisje uit Made over Het Bolwerk en gaan ze even schommelen op het speelterreintje aldaar. Een bord waarop staat vermeld dat de speelvoorziening na 22.00 uur verboden terrein is, zagen ze over het hoofd. Toezichthouders slingerden het drietal op de bon: drie boetes van 57 euro.

De ouders van de tieners dienden een bezwaarschrift in. Van het Parket Centrale Verwerking van het Openbaar Ministerie in Utrecht ontvingen ze een bevestiging, maar daarna bleef het lange tijd stil. De ouders gingen ervan uit dat justitie de zaak had geseponeerd.

Dagvaarding

Tot half december 2019, dik anderhalf jaar na schommelboetes. Toen viel er bij de drie overtreders een dagvaarding op de mat. Ze moeten voorkomen. Tot enorme verbazing en boosheid van hun ouders. 

Publicatie in BN DeStem leidde tot een golf aan reacties, vooral op sociale media. “Blijkbaar verwacht niemand dat zo'n onbenullig akkefietjes zoveel effect kan hebben en dat kinderen zich op deze manier moeten verantwoorden”, aldus Marleen van Boxel, moeder van Kees Jan, een van de drie ‘schommeltieners’.

Het OM gaf aan deze krant toe dat het lang had geduurd eer jonge overtreders uitsluitsel hadden gekregen. “Maar de doorlooptijden zijn momenteel nu eenmaal zo lang", aldus een OM-woordvoerster.

De Bredase advocaat Peter Schouten bood zich spontaan aan om de jongeren juridisch bij te staan. Hij doet dat vandaag tijdens de rechtszaak samen met zijn kantoorgenoten Wiekash Ramnun en Patrick Grijpstra.
De kantonrechter zal vandaag nog uitspraak doen.

  1. Breda kan wel leven met coronamaatregelen: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    Breda kan wel leven met coronamaat­re­ge­len: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    BREDA - Twee op de drie inwoners van Breda heeft geen moeite met de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Dat wil niet zeggen dat ze het er niet moeilijk mee hebben. Zo vindt 13 procent van de Bredanaars het jammer dat een bezoek aan verpleeghuis of andere zorginstelling er even niet in zit. Aan de andere kant leidt de situatie ook tot saamhorigheid: ‘Dit ken ik alleen maar uit de jaren ’50 en ‘60’.

In samenwerking met indebuurt Breda