Volledig scherm
BREDA - Marnix, Maryse, Juliette en Ties staan in de finale met hun The B-Bar. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Bredase scholieren scoren met sesamreep: ‘We spraken al met Tony’s Chocolonely en Disney’

BREDA - Vier leerlingen van het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda staan vrijdag in de finale van een scholierenwedstrijd voor ondernemers. De havo 4-leerlingen bedachten een sesamreep in een wikkel die hergebruikt kan worden om bloemen te planten.

The B-bar is net een echte onderneming. Zonder kantoor, maar met een pitch, reclamevideo, aandeelhouders en een ondernemingsplan. Juliette Oomen (16) is directeur en Marnix Sweegers (16) is op de hoogte van de financiën. Samen met Ties van Helvoort (17) en Maryse Kiewiet (15) vormen ze een team.

Het gaat om een biologische sesamreep, verpakt in een milieuvriendelijke wikkel. Die bestaat uit bloemenzaadjes. Je hoeft het papiertje alleen maar in de aarde te leggen en nat te maken. Uit de wikkel groeien bloemen die bijen aantrekken en in de repen zit honing die ervan afkomstig is.

Oomen: ,,Het verhaal erachter is dat we iets wilden doen tegen de hoge bijensterfte. Want bijen zijn belangrijk voor de mens.’’

Het idee viel niet uit de lucht, veel onderzoek ging eraan vooraf. ,,Toen kregen we nog problemen zoals de houdbaarheidsdatum van de repen’’, zegt Sweegers.

Ondernemender

Die tegenslagen horen bij het traject, vindt docent Patrick van den Berg van het OLV-traject International Business College. ,,We willen leerlingen geen ondernemer, maar ondernemender maken.’’

De lessen bestaan uit workshops en uitjes. Laatst raakte The B-bar in gesprek met een manager van Tony’s Chocolonely. Sweegers: ,,Hij was zo enthousiast dat ze waarschijnlijk repen willen voor het personeel bij de lunchpauze. Ook hadden we een speeddate met Disney in Hoofddorp. Die dachten mee met het verhaal achter ons product.’’

The B-bar meldde zich aan voor een wedstrijd van stichting Jong Ondernemen. Uit Brabant schopten alleen zij het tot de finale vrijdag in Utrecht. Tegen 7 andere Nederlandse schoolbedrijven strijden ze om de hoofdprijs van 250 euro. Ongeacht de uitslag hebben de OLV’ers al enig succes; spoedig zijn de repen te koop bij Dille & Kamille in Breda.

In samenwerking met indebuurt Breda