Bredase Rosa interviewt Andy Griffiths: ‘Ik vind het heel moeilijk om een serieus verhaal te schrijven, ik wil altijd leipe dingen doen’
Vorig jaar bracht Rosa Oonincx (12) uit Breda haar eigen boek uit, 'De ontsnapping van oma'. Helemaal zelf geschreven én geïllustreerd! Exclusief voor BN DeStem interviewt ze maandagmiddag haar beroemde collega Andy Griffiths, samen met illustrator Terry Denton verantwoordelijk voor de wereldwijd razend populaire, tegendraadse kinderboekenreeks ‘De Waanzinnige Boomhut’.
Griffiths is een paar dagen in Nederland, om het nieuwste boek ‘De Waanzinnige Boomhut van 91 verdiepingen’ te promoten en doet daarom ook Grand Theatre Boekhandel in Breda aan. Aan het einde van de middag staan honderden kinderen met hun ouders in een lange rij tot op de straat geduldig te wachten voor een meet and greet.
Tekst gaat verder onder de foto.
Rosa heeft dan al lang uitgebreid gesproken met Andy, die zegt onder de indruk te zijn van Rosa. "Op mijn twaalfde schreef ik alleen korte verhalen, nog geen heel boek. En voor de illustraties heb ik mijn vriend Terry Denton, die maak ik niet zelf."
Supervriendelijke Andy heeft Rosa meteen op haar gemak gesteld, het interview kan beginnen!
Wanneer bent u begonnen met schrijven?
“Ik maak al vanaf mijn zesde gekke tekeningen, cartoons en korte verhaaltjes. Eigenlijk al vanaf dat ik kón schrijven. In de klas maakte ik stiekem tekeningen om mijn vriendjes aan het lachen te maken. Toen ik net zo oud was als jij maakte ik een krantje voor de klas, vol met grappen, raadsels en zogenaamde nieuwsverhalen, die ik zelf verzon.”
Voordat u begon met het schrijven van boeken was u punkzanger. Is schrijven leuker dan zingen?
“Ja, de enige reden dat ik ging zingen was omdat ik houd van het schrijven van stomme liedteksten. Met vrienden richtte ik op mijn zeventiende een bandje op om de rest van school te entertainen. De enige reden dat ik de zanger werd, was dat ik de tekstschrijver was, want zingen kon ik niet.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Was u als punker een protestzanger of was het gewoon voor de lol?
“Onze bedoeling was om grappig te zijn, maar tegelijk protesteerden we tegen saaie muziek. In die tijd – begin jaren ’80 – ontstonden er in Melbourne veel nieuwe bands en stromingen. Een interessante periode om met muziek bezig te zijn. Na die tijd was ik overigens eerst nog een tijdje leraar Engels.”
In uw boeken zijn Terry Denton en u getekend als jongens van 12 jaar. Waarom is dat?
“Omdat wij van binnen nog altijd 12 jaar oud zijn. Als we samen zijn, versterken we dat alleen maar bij elkaar en gaan we steeds flauwer en stommer doen. Ik vind het heel moeilijk om een serieus verhaal te schrijven, ik wil altijd leip doen. Terry en ik zijn een soort soulmates, hij is hetzelfde. We waren dolblij toen we elkaar leerden kennen. ‘Ah, gelukkig, bij jou kan ik lekker gek doen’, zeiden we tegen elkaar, ‘dingen die niemand anders doet’. Zo was het bij mij met muziek maken en zo is het nu als schrijver. Voor ons bracht niemand in Australië grappige jeugdboeken uit.”
Waarom spelen jullie zelf de hoofdrollen in de Boomhut-boeken?
“Als ik over andere mensen probeer te schrijven, voelt het niet goed. Maar als ik schrijf ‘Ik woon in een boomhut met mijn vriend Terry’, dan geloof ik dat zelf. Zo probeer ik ook de lezer het onmogelijke te laten geloven. Kinderen in Australië vroegen nog voor de Boomhutreeks of Terry en ik samenwoonden. En of het waar was - stond in een boekje - dat Terry echt een keer een piano naar mijn hoofd gegooid had?’ ‘Ja’, antwoordde ik, ‘maar dat is niet erg, want daarna gooide ik die piano terug en verpletterde hem…’ Vanwege die vragen besloten we een boek te maken waarin we écht samenwonen. Dat werd de boomhut.”
“Mijn vrouw Jill is de eindredacteur. Zo lost alle problemen rondom het schrijven van boeken voor ons op. Daarom komt ze in het boek voor en lost daarin ook alle problemen op.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Ieder nieuw boek komen er weer 13 verdiepingen bij in de boomhut. Waarom 13, dat is toch het ongeluksgetal!
“Honderd jaar geleden was 13 juist het geluksgetal in Amerika! Maar dat is niet de reden waarom we het gebruiken. Ik vroeg Terry om een zo gek mogelijke boomhut te tekenen. Hij maakte een geweldige tekening. Ik telde de verdiepingen, 12 of 14. Ik besloot er 13 van te maken. Dertien klinkt lekkerder dan twaalf of veertien, het blijft beter hangen. Toen we besloten er een serie van te maken, werd het een regel om er steeds 13 verdiepingen bij te bedenken, geen 10 of 20.”
Ik vind de verdieping met de Ninjaslakken het grappigste. Wat vindt u zelf de leukste verdieping en waarom?
“Ik houd ook erg van die verdieping, maar nog meer van de 78ste etage, waarin Andy uit de boomhutfilm wordt geweerd. Dat is erg grappig, omdat Andy juist denkt dat hij de grote ster van de boomhut is.”
Na ‘91 verdiepingen’ komt er ook een boek met 104. Hoeveel Boomhutboeken komen er daarna nog?
“Dat weet je maar nooit. Maar het zou mooi zijn om dertien boeken uit te brengen met uiteindelijk dertien keer dertien verdiepingen.”
Gaat u ook nog andere boeken schrijven?
“Voorlopig niet. We zijn echt het hele jaar druk bezig met de Boomhut. Ik denk ook niet dat onze lezers iets anders willen. Het mooie is dat ik in de Boomhutboeken ieder idee kwijt kan. In ‘78’ schrijft Andy bijvoorbeeld zijn autobiografie. Hoef ik dat in het echt niet ook nog eens te doen.”
Ik ben zelf ook schrijfster. Vorig jaar bracht ik een boek uit, ‘De ontsnapping van oma’. Ik wil meer boeken schrijven. Heeft u voor mij misschien een tip, iets dat u zelf ook gebruikt of doet als u aan het schrijven bent?
“Ik luister naar muziek om in de goede stemming te komen. Dat is vaak alternatieve punkmuziek, soms David Bowie. Het moet wel een beetje aparte, gekke muziek zijn. Dat is tijdens het schrijfproces. Als ik het verhaal nakijk en herschrijf, dan heb ik juist behoefte aan rustige achtergrondmuziek, want dan moet ik me goed concentreren.”
Tekst gaat verder onder de foto.
“Voordat ik ga schrijven, maak ik eerst altijd een lijst met ideeën. Dertien verdiepingen, wat zouden we daar in kunnen zetten? Ook saaie dingen, zoals deze karaf met water, kunnen je aan een volgend idee helpen dat wel gek genoeg is om te gebruiken. Als jij een serie oma-boeken wilt maken, zou je eerst allerlei titels kunnen bedenken: ‘De verdwijning van oma’, ‘Oma’s rampspoed', enzovoorts. En dan kijken bij welke titel je een leuk verhaal kunt bedenken. Lijstjes zijn erg belangrijk.”
In het 78-verdiepingenboek gaat het over een Boomhutfilm. Zijn er plannen voor een film? Wie zouden dan de rollen van Terry, Jill en U moeten spelen?
“Ik zou zelf Andy willen spelen natuurlijk. Of anders mag misschien Arnold Schwarzenegger het doen… Maar eerlijk gezegd denk ik dat een film lastig te maken is, de boomhut is al zo groot en ingewikkeld.”
“Een film zou ons alleen maar afleiden, zolang we de serie nog niet afgesloten hebben. Bovendien laat ik het liever aan de fantasie van de kinderen over hoe we eruit zien, dat verdwijnt als een filmacteur Andy of Jerry is."
In de zomervakantie gaan wij op vakantie naar Australië, we hebben familie wonen in Melbourne. U komt uit Melbourne, dan weet u vast een leuk plekje daar?
“Ik nodig je van harte uit om naar onze Boomhutstudio te komen. Hij staat vol met mijn speelgoed en muziek. Daar is ook een maquette van de boomhut met 52 verdiepingen. Deze ruimte is niet voor publiek toegankelijk, alleen voor vrienden. En beroemde Nederlandse schrijvers, zoals jij, Rosa.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
‘Het KNVB-plan voor het amateurvoetbal levert meer derby's op, dat willen we toch allemaal?’
Hij is oud-speler en oud-jeugdtrainer van NAC en loopt al zijn hele leven rond in het (amateur)voetbal. Eens per week laat Johan Gabriëls zijn licht schijnen op ‘de Parel van het Zuiden’ of wat er nog meer speelt in het gekke voetbalwereldje. Deze week: een ode aan de amateurvoetbalderby, die door een KNVB-plan meer op het programma komen te staan.Breda -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Verdachten White Lives Matter ‘bang dat ras uitsterft’: staan terecht voor belediging en mishandeling
Twee mannen die betrokken zouden zijn bij het projecteren van racistische teksten op de Erasmusbrug en andere prominente gebouwen moesten maandag voor de rechter in Breda verschijnen. Ze plakten eerder al stickers met teksten als ‘Stop Witte Vervanging’ en ‘Nationaal Socialisme, we zijn terug’. De mannen vinden het zelf een ‘bijdrage aan het maatschappelijk debat'. -
PREMIUM
Drugssmokkel via fruitbedrijf Moerdijk: ‘De goeie pallets? Die met cocaïne’
BREDA/MOERDIJK - Tussen de pallets met fruit zit cocaïne. Enkele medewerkers van een Moerdijks fruitbedrijf raken betrokken bij de cokesmokkel. ,,Ik dacht: ik doe het één keer voor de spanning.”Breda -
PREMIUM
In de spreekkamer van de oncoloog: ‘Ik ben in wonderen gaan geloven’
BREDA - Oncoloog Hans Westgeest draagt vaak een paar extravagante schoenen. Liefst met een paar vrolijke sokken. Niet omdat de kankerspecialist in het Amphia Ziekenhuis in Breda zo’n flamboyante verschijning is. Nee, die opvallende stappers zijn, zoals hijzelf zegt, ‘een trucje’.Breda
-
PREMIUMvierde klasse C
PCP’er Sofian Meydubi laat tegen WDS’19 weer zien waarom clubs achter hem aanzitten
Sofian Meydubi, de aalvlugge speler van PCP was tegen WDS'19 weer eens op dreef. Met twee van de drie doelpunten was hij belangrijk voor zijn team. Het afstoppen van de vleugelspeler kostte de WDS'19 verdediging de nodige hoofdbrekens. Op snelheid is hij nagenoeg niet bij te houden. Hij loopt zich echter nog al eens vast in zijn eigen schijnbewegingen.Breda -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
In samenwerking met indebuurt Breda
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer