Volledig scherm
Risk. © Thinkstock

Bredase organisator NK Risk: ‘Na vijf edities zit er ook een WK aan te komen’

BREDA - Fans van het bordspel Risk kunnen zaterdag hun hart ophalen: dan vindt de vijfde editie van het Nederlands Kampioenschap Risk plaats in Rotterdam. De Bredase organisatoren Jouri Schoemaker en zijn zus Tara kijken na vijf jaar naar de toekomst: “We zijn hard aan het werk om een WK te realiseren.”

Vijf jaar geleden kwam Schoemaker met het idee voor een kampioenschap. “Bij ons in het studentenhuis werd Risk heel serieus genomen. Toen bedacht ik me, waarom is dit nog geen echte sport? Het is een denksport, net als schaken. Zo is het idee geboren,” vertelt Schoemaker. “Het is een spel van alle tijden en leeftijden. We zien veel studenten die meedoen, maar ook vaders die het in hun diensttijd vaak speelde. Doordat het er al zo lang is, denk ik ook dat er zoveel mensen meedoen aan het NK.” 

100 riskborden

Nu werken Schoemaker en zijn zus aan een wereldkampioenschap Risk. “De eerste gesprekken zijn daarover gaande. Ook zijn we betrokken bij de organisatie van het Belgische kampioenschap.” De Belgische organisatie maakt vooral gebruik van de materialen van Schoemaker. “Niet iedereen heeft zomaar 100 Riskborden op zolder liggen. En ja, ik heb ze wel. Dan is een samenwerking wel belangrijk.”

Nederlands Kampioen

550 deelnemers starten zaterdag om 09.00 uur met het eerste potje. Daarna moeten de deelnemers nog drie rondes zien te overleven om een plekje aan de finaletafel te veroveren. Uiteindelijk strijden dan de zes overgebleven spelers om de titel Nederlands Kampioen Risk. “Het is elk jaar weer spannend. We gaan zien of Bart de Snaijer, huidig kampioen, zijn titel zal kunnen verlengen. Maar op dit moment zou echt iedereen kunnen winnen. We gaan het zien zaterdag.”

  1. ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’
    PREMIUM

    ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’

    ROOSENDAAL - Hij had nog wat jaren gevangenisstraf uit moeten zitten, maar mocht naar huis. Om daar de laatste dagen van zijn leven door te brengen. Kobus Lorsé, alias Kobus de Zigeuner, stierf niet zoals velen voorspelden tussen de gevangenismuren maar thuis, op woonwagenkamp De Kievit in Rotterdam-Beverwaard. Oud-rechercheurs treuren er niet om. ,,Hij was een echte gangster: meedogenloos’’, zeggen ze. ,,Hij was geen lieverdje’’, reageert Kobus’ oudste zoon Bertus. ,,Maar voor zijn kinderen en kleinkinderen was hij een goede man.’’

In samenwerking met indebuurt Breda