Volledig scherm
De Middellaan wordt afgesloten met hekken na een petitie vanwege overlast. De straat is straks enkel nog te bezoeken voor tien uur 's avonds en na zeven uur 's ochtends. Bewoners krijgen een toegangstag. Op deze archieffoto is de toegangsweg te zien vanuit de Leuvenaarstraat te Breda. © Saminna van den Bulk

Bredase Middellaan hoopt op einde overlast dankzij nieuw hekwerk

BREDA - Op de Middellaan werd zaterdag feestelijk de afsluiting van het binnenhof gevierd. Vanaf midden september kunnen tussen 22.00 en 7.00 alleen nog de bewoners met een sleutel dit terrein betreden. De hekken in de straat moeten een einde maken aan de overlast in de buurt.

Dolblij is voorzitter Liesbeth Roks van de Huurbelangencommissie met het nieuwe hekwerk bij de poorten. "Je kunt met je problemen naar de politie, de woningbouw of huismeester. Maar dit is veel beter." 

Volgens haar is de totstandkoming van de afsluiting een project van jaren geweest. De buurt had volgens Roks in die tijd last van een heel scala aan overlastplegers. Zo liep uitgaanspubliek over geparkeerde auto's, sliepen er zwervers op het terrein en werd er gehandeld in drugs en seks. "Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurde hier", vertelt de voorzitter van de Huurbelangencommissie.

Volgens Wijkconsulent van AlleeWonen Claudia Meurs is het de eerste keer dat de woningcorporatie in overleg met de bewoners en gemeente een stuk openbare weg afsluit. In eerste instantie wilde de gemeente de grond overdragen aan AlleeWonen. Vanwege de openbare voorzieningen op het het terrein, zoals straatverlichting en afvalcontainers, vond de woningcorporatie dat geen goed idee. 

 Zodra de brandweerkluis is geïnstalleerd zal het binnenterrein daadwerkelijk op slot gaan. Na verwachting duurt dat nog een paar weken. 

Feestje

Voor het zover is houd de straat eerst nog een feestje met een markt. De kraampjes zijn gevuld met boeken, boeddhabeeldjes en worstenbroodjes voor 50 cent. 

Een man bestudeert een tijdlang een Monopoliebord, maar haakt af wanneer hem wordt verteld dat het om een Turkse editie gaat. "Ik heb een tijdlang Monopoliespellen verzameld, maar naar 50 borden had ik het wel gezien", verklaart verkoper Violette van Duyvenboden. Naast bordspellen verzamelde ze ook 400 dvd's bij elkaar. Ook die gaan de deur uit. Over de klandizie voor vandaag is ze hoopvol. "Het eerste tientje heb ik al verdiend, dus het kraampje is er al uit." 

Het entertainment van de dag kom van Jannos Groffen en zijn Meemaaktheater. Als professor Stinkmeijer probeert hij met een brainwash-helm de negatieve gedachtes van de bewoners om te zetten in klompjes goud. "De mensen hebben hier een boel vervelende dingen meegemaakt, daarom is het goed om nu een frisse start te maken."

Lees hier meer: Deel Middellaan in Breda ’s nachts afgesloten na overlast

Volledig scherm
De Middellaan wordt afgesloten met hekken na een petitie vanwege overlast. De straat is straks enkel nog te bezoeken voor tien uur 's avonds en na zeven uur 's ochtends. Bewoners krijgen een toegangstag, zoals ook bewoner Rob Gerritsen op de foto. Op deze archieffoto is de toegang te zien vanaf de Middellaan. © Saminna van den Bulk

In samenwerking met indebuurt Breda