Volledig scherm
© stock.xchng

Bredase melkgeitenhouder wil om Brabantse bouwstop heen

DEN HAAG/BREDA - De Bredase melkgeitenhouder Nick van Gurp wil dat de gemeente Breda hem een omgevingsvergunning geeft voor het bouwen van een nieuwe melkgeitenstal aan de Mastdreef. Maandag stapte hij naar de Raad van State omdat de gemeente hem de vergunning heeft geweigerd.

Van Gurp, die met zijn broer 600 melkgeiten en jonge dieren heeft, vindt dat de gemeente de vergunning hem niet kan weigeren. Hij diende zijn aanvraag al in oktober 2016 in. Dat was lang voordat de provincie Noord-Brabant in juli 2017 een bouwstop afkondigde op geitenstallen. 

Q-koorts

Dat verbod had te maken met uitbraken van Q-koorts. Van Gurp had echter voor zijn stal ook al een omgevingsvergunning milieu en een natuurbeschermingsvergunning op zak. Hij zegt dat hij de laatste vergunning, de omgevingsvergunning voor bouwen, ook moet krijgen. Van Gurp wil zijn bedrijf uitbreiden tot duizend dieren.

Staatsraad Syliva Wortmann leek de Bredase agrariër weinig kans te geven. ”De bouwstop uit de provinciale verordening gaat wham door alles heen”, zei zij.

Het zogeheten Brabantse geitenmoratorium dat half juli 2017 in de provinciale verordening werd opgenomen heeft voor alle Brabantse gemeenten directe werking. Die duurt totdat gemeenten hun bestemmingsplannen hebben aangepast aan de verordening. Dat is in Breda nog niet gebeurd. 

Bestemmingsplannen

Een woordvoerder van de gemeente gaf als motivering voor het niet aanpassen van bestemmingsplannen dat onbekend is tot wanneer het moratorium duurt. Tot die tijd past Breda de verordening toe als er een aanvraag binnenkomt. 

Uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.

In samenwerking met indebuurt Breda