Volledig scherm
De winnende leerlingen uit Breda van de Poem Express. © Palko Peeters

Bredase leerlingen winnen internationale gedichtenwedstrijd Poem Express

BREDA - Drie leerlingen van KBS Laurentius in Breda zijn uitgeroepen tot winnaars van de Poem Award 2017. Kiki de Graaf, Sarah van Beek en Myrthe Belt uit groep 5 maakten voor de internationale gedichtenposterwedstrijd de winnende gedichtenposter, met als titel: 'Liefde op de eerste vlek'. 

Ook de Publieksprijs gaat naar een inzending uit Breda: Kelsey Haverhals en Phileine Dujardin (groep 5, De Burchtgaarde) kregen met hun poster ‘Liefste Wasknijper’ de meeste stemmen van het publiek. De Poem Award en de Publieksprijs zijn zaterdag in LantarenVenster in Rotterdam uitgereikt.

Nassaudag

Ter voorbereiding op de Nassaudag Breda deden ruim 300 kinderen van diverse basisscholen mee aan de Poem Express. Leerlingen uit groep 5 en 6 van De Burchtgaarde, KBS Laurentius en NBS Burgst deden mee met de workshops die in het kader van de Nassaudag werden gegeven. Ze lieten zich inspireren door het thema 'liefde' dat hangt aan het thema 'Lust en last' van de Nassaudag. Tijdens de Nassaudag op 5 juni worden alle 'prachtige' gedichtenposters geëxposeerd in de Grote Kerk. Daar zijn ze tot en met 8 juni te zien.

Sinds 1992 hebben ontelbaar veel kinderen uit meer dan dertig landen meegedaan aan de Poem Express. Allemaal stuurden ze gedichtenposters op in hun eigen taal. Aan de Poem Award 2017 deden meer dan 1.000 kinderen mee. Maar liefst vijf Bredase posters werden genomineerd voor de Poem Award. De jury zegt over ‘Liefde op de eerste vlek’: ,,Deze gedichtenposter blijft in je hoofd zitten. Verblind door de liefde, vlekken voor je ogen. Deze dichtregel ga je nooit meer vergeten. Een heel sterke combinatie tussen tekst en beeld.”

Winnend ontwerp op poster

Het winnende ontwerp van Kiki, Sarah en Myrthe is ook te zien op de poster van de Nassaudag Breda die van 22 mei tot en met 5 juni in de mupi’s van Breda te zien is. De meest bijzondere gedichtenposters zijn opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Breda.

De overige Bredase genomineerden waren: Pijus Arlauskas, Demian Schreurs en Olivier Sijogo (NBS Burgst-Kroeten, groep 6) met ‘De Hond'; Joul Lutfi en Yara Prinsen (KBS Laurentius, groep 6) met ‘Liefste Paperclip’; Cyril Kloppers en Rosalie Magnin (NBS Burgst-Groene Hil, groep 6) met ‘De pitten zijn kanonnen en tranen van de lievde’; Kelsey Haverhals en Phileine Dujardin (De Burchtgaarde, groep 5) met ‘Liefste Wasknijper’; 

De Nassaudag vindt plaats op maandag 5 juni van 12.00 uur tot 17.00 uur. Er is die dag van alles te doen: op het Kasteel van Breda bijvoorbeeld zoeken kinderen met een metaaldetector naar Nassaumunten en zijn zelf de archeoloog. Ook kunnen ze een animatiefilmpje maken of meekleuren aan de Vrede van Breda. Op Bouvigne gaan ze verkleed als bruid op de foto met de Nassaus. In de Grote Kerk is er naast de tentoonstelling van de Poem Posters een thé dansant met kleine gebakjes, zoete broodjes, mooie sandwiches en adellijke lekkernijen op het menu. De Nassaudag is gratis te bezoeken, alleen voor het buffet van het thé dansant dient een ticket gekocht te worden.

In samenwerking met indebuurt Breda