Bredase kunstenares Ellen Haarhuis verbindt Japan, Verenigde Staten en Rusland met uniek project

videoBREDA - Drie tekeningen van Ellen Haarhuis (1965) gaan op reis. Naar Japan, Rusland en de Verenigde Staten. Ze zijn de hoofdrolspelers van een uniek, internationaal kunstproject: ‘Silent muse - in gaze of the beholder’.

Het idee stamt al van een jaar of negen geleden. De Bredase beeldend kunstenares, net gescheiden, leefde tijdelijk in een caravan. “Ik vroeg me af: wat brengt mij terug in het leven? En hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn werk door meer mensen wordt gezien? Geïnspireerd door het boek ‘Nachttrein naar Lissabon’ van Pascal Mercier dacht ik: ik draai het om. Ik doe het zelf, breng mijn kunst naar mensen toe en vraag hen het door te geven.”

Het bleek niet meteen een succes. De eerste ontvanger was bepaald niet gediend van het ‘cadeau’. Ook een volgende poging strandde, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren. Drie van haar abstracte pen-en-inkttekeningen, zwart-wit op A4-formaat, gaan op reis. Ze gaan naar respectievelijk Japan, Verenigde Staten en Rusland, blijven één maand bij een beholder (toeschouwer) thuis aan de muur hangen en gaan dan door naar de volgende.

In samenwerking met indebuurt Breda