Volledig scherm
Hennie Dufour toont het omstreden hekwerk bij zijn woonwagen. archieffoto BN De Stem

Bredase kampvader: 'Ik heb in een gevangenis gewoond'

BREDA - De Bredase kampvader Hennie Dufour kan het niet bevatten. "Meent u dat nou. Moet de gemeente die 'hekkes' weghalen?"

De hekken waarop hij doelt zijn op 19 april 2012 door de gemeente rond zijn woonwagen in de Ruitersboslaan geplaatst. Aanvankelijk met prikkeldraad erop, maar dat is op last van de rechter al in september 2012 verwijderd.

Woonwagen
Het gewraakte hek staat aan de noordkant op nog geen meter van de woonwagen. Vanuit de zitkamer kijkt Dufour zo op de gaasconstructie. "Ik heb ruim een jaar lang in een gevangenis gewoond. Zo voelt het", verduidelijkt hij.

De gemeente heeft het hek geplaatst om te voorkomen dat Dufour de openbare grond rond zijn perceel zou misbruiken. Bij herhaling heeft Dufour langdurig voertuigen rond zijn perceel gestald, waardoor de gemeente geen onderhoud meer kon plegen aan het aangrenzende openbare groen.

Rechter
In augustus 2012 heeft Dufour tevergeefs bij de rechter geprobeerd om het hek weer weg te krijgen. In hoger beroep is zijn bezwaar wel ontvankelijk verklaard, blijkt uit het vonnis dat gisteren is uitgesproken. Het gerechtshof in ’s Hertogenbosch is van mening dat de gemeente ook andere maatregelen kan nemen om parkeeroverlast te voorkomen. Bijvoorbeeld een parkeerverbod, gekoppeld aan een wegsleepregeling. Dat het hek door Dufour als stigmatiserend wordt ervaren, vindt de rechter te begrijpen. Ook het argument dat het hekwerk zonlicht wegneemt, wordt als aannemelijk beschouwd. Daarbij stelt het gerechtshof vast dat de gemeente op het moment van plaatsen geen vergunning had. Deze is pas later verstrekt. ‘De gemeente heeft verzuimd om de belangen van de burger in acht te nemen’.

Advocaat
Advocaat Menno Buntsma stelt vast dat de gemeente ‘belachelijk veel geld’ heeft uitgegeven aan een ‘lege kooi’. „Goed dat mijn cliënt zijn uitzicht en rust weer terugkrijgt.” Wethouder Alfred Arbouw wil niet reageren voor hij het vonnis heeft bestudeerd.

In samenwerking met indebuurt Breda