De Bredase binnenstad.
Volledig scherm
De Bredase binnenstad. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Bredase horeca wordt geholpen: pandeigenaren en brouwerijen betalen twee derde van de huur

Een groot deel van de horecabedrijven in Breda worden door pandeigenaren en brouwerijen geholpen om de huur van april en mei te kunnen betalen. Ze hoeven in deze maanden zelf maar een derde van de huur voor hun rekening te nemen.

Dat is de uitkomst van een overleg dat Bredase horecaondernemers onder leiding van burgemeester Paul Depla hadden met de brouwerijen en pandeigenaren. De verlaging van de huur is maandag vastgelegd en ondertekend in de ‘Overeenkomst gedragscode ketensolidariteit’.  Pandeigenaren en brouwerijen die dit convenant ondertekend hebben, nemen ook allebei een derde van de huur voor hun rekening, waardoor de exploitanten een korting krijgen van 67 procent. In Breda zijn de brouwerijen vaak ook als verhuurder van horecapanden actief.

Samen

Na het aanscherpen van de maatregelen door het coronavirus moesten veel horecaondernemers hun zaak sluiten, waardoor een deel dreigt in de financiële problemen te komen. Johan de Vos, vice-voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Breda: ,,We laten door middel van deze overeenkomst zien dat we het in Breda echt samen doen. Deze uitzonderlijke tijd vraagt het uiterste van alle partijen om er met elkaar uit te komen. Dan is het mooi om te zien dat Breda als eerste stad in Nederland hierin de eerste grote stap heeft gezet mét elkaar.”

Nog niet alle pandeigenaren doen mee aan het initiatief. ,,Helaas moeten we constateren dat er ook nog pandeigenaren zijn die niet over hun eigen schaduw heen kunnen stappen", aldus Boaz Adank, wethouder Economische Zaken. ,,Ik hoop dat ze met deze afspraak in de hand wel het goede willen doen en samen de schouders eronder willen zetten.“

In samenwerking met indebuurt Breda