Bredase hoogheden stellen mooi carnavalsweer veilig

videoMEERSEL-DREEF/BREDA - ‘Maria Park, Eerbied en Stilte’ luidt een blauw-wit bord bij de ingang van het park nabij het klooster van Meersel-Dreef. Het park is een plek van bezinning, als een oase van rust in een drukke wereld.

Terwijl afgelopen zaterdag de vroegste vogels zich nog even om willen draaien in hun nestjes, klinkt er plots trompetgeschal. De grote trom, een sousafoon en drumgeroffel. Een bont gezelschap trekt het park in. Al kletsend, lachend en met een biertje in de hand passeren een kleine honderd bezoekers het toegangsbord. De vier prinselijke hoogheden van de Baronie van Breda zijn neergestreken in het Belgische grensdorpje. Inclusief hun gevolg, de hofdames en de jonkvrouwen en verschillende muziekkapellen.

Stralend carnavalsweer

De hoogheden hebben deze ochtend een belangrijke taak te vervullen. Met het offeren van worst hopen de heren een wit voetje te halen bij de Heilige Clara. In de hoop dat zij zal zorgen voor stralend carnavalsweer. 

Geen willekeurige Hema-worst

Omdat het verleden uitwees dat de heilige oprichtster van de orde van de clarissen niet met elke willekeurige Hema-worst te paaien valt, maken de Bredase prinsen en de Baron van het Ginneken er elk jaar weer iets creatiefs van. De Baron slachtte er zelfs zijn favoriete varkentje voor. Prins Daan van het Kielegat nam een complete wasdroger mee omdat hij er vanuit gaat dat Clara van droge worst houdt. Uit het Aogje kwamen dit jaar eieren. Volgens prins Raymundus XIX het oorspronkelijk offer aan Clara. De prins van Giegeldonk nam Spaanse worst, een Spaanse gitaar en een compleet zomers terras mee om Clara in zomerse sferen te brengen.

Hardlopen van Gilze naar Meersel-Dreef

Dit jaar sloot zich een vijfde offerende partij bij het gezelschap aan. De hardlopers van Roadrunner uit Gilze kwamen vijftien jaar geleden ooit per toeval bij deze folklore uit. Ze vonden het dermate gezellig in de taveerne voorafgaand en na het offeren dat ze sindsdien elk jaar van Gilze naar Meersel-Dreef rennen. Dit jaar dus ook met een worstenpakket.

Volledig scherm
Bredase Hoogheden brengen worsten naar Klara in Meersel-Dreef. De worsten worden geofferd om met carnaval goed weer te krijgen. © Pix4Profs | Joris Knapen

In samenwerking met indebuurt Breda