Volledig scherm
'Begraafplaats Oud Ginneken in Breda. Nergens anders in Nederland betaal je zoveel geld voor een graf als op het kerkhofje aan de Duivelsbruglaan. © Peter Ullenbroeck

Bredase begraafplaats Oud Ginneken duurste van Nederland

BREDA - De meeste mensen zijn er waarschijnlijk niet dagelijks mee bezig. Maar wat kost eigenlijk een ligplek op een begraafplaats en waar betaal je in Nederland het meest voor een graf? Dat blijkt niet in Wassenaar of Bloemendaal te zijn, maar in Breda. Op de begraafplaats Oud Ginneken aan de Duivelsbruglaan in het Bredase Ginneken moet je voor een ligplek voor 30 jaar 9.472 euro neertellen. 

Dat blijkt uit cijfers van uitvaartverzorger Monuta. De bijna 9.500 euro is veel meer dan op alle andere 4500 begraafplaatsen die Nederland rijk is, wordt gevraagd. Gemiddeld kost een graf in Nederland zo’n 3000 euro. Daar mag je op de meeste plaatsen dan wel maar 20 jaar voor liggen, in Breda dus wat langer.

Belangstelling

Toch weerhoudt de hoge prijs voor een ligplek op het idyllisch gelegen kerkhofje bij de hervormde kerk in het Ginneken veel mensen er niet van er een plekje te reserveren. ,,Er is best veel belangstelling’’, weet directeur Roel Stappen van uitvaartverzorger Zuylen die elf begraafplaatsen in de regio Breda waaronder die aan de Duivelsbruglaan beheert.

Muur

Volgens Stappen is er een goede reden waarom begraven op Oud Ginneken zo duur is. ,,De muur om de begraafplaats is de afgelopen jaren gerenoveerd en dat heeft veel geld gekost. Bovendien zijn er grafkelders aangelegd. Dat heeft veel geld gekost en dat zie je terug in de grafkosten.’’

Volledig scherm
Grafkosten in West-Brabant © Infographic Janie van der Pas

Cremeren

Uit de cijfers van Monuta blijkt ook dat steeds meer Nederlanders zich laten cremeren in plaats van begraven. Was dat 15 jaar geleden nog fifty-fifty, nu kiest ruim 63% voor cremeren. Veel kerkgenootschappen met begraafplaatsen beheren komen daardoor in de problemen. ,,We zien dan ook dat veel parochies bij ons aankloppen omdat ze niet goed weten wat ze moeten doen’’, zegt Stappen.

Stappen adviseert de parochies goed te kijken naar andere mogelijkheden om een begraafplaats rendabel te houden. ,,Differentieer. Kijk ook eens of je op je begraafplaats bijvoorbeeld meer met urnen kunt doen. Denk aan het gebruik van meer kleuren. Hou het – om maar eens een misschien wat vreemd woord te gebruiken in dit verband – levendig op de begraafplaats.’’

'Dapper'

Stappen noemt de keuze van de hervormde kerk aan de Duivelsbruglaan om de begraafplaats voor veel geld op te knappen ‘dapper’. ,,Dat leidt misschien tot pittige prijzen voor een graf. Maar daarmee maak je wel een heel duidelijke keuze. En mensen zijn bereid dat er voor te betalen.’’

Volledig scherm
Grafkosten in West-Brabant © Infographic Janie van der Pas
 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.

In samenwerking met indebuurt Breda