Volledig scherm
© ANP

Bredase advocaten storten zich op kunstgrasaffaire: 'Gevaren zijn veel te groot'

BREDA - Het Bredase kantoor Hörchner advocaten bindt de strijd aan met de rubberkorrels in kunstgras. Zij willen met een kort geding in ieder geval afdwingen dat er niet langer zonder toezicht of verregaande veiligheidsmaatregelen wordt gespeeld op kunstgrasvelden met korrels van gebruikte autobanden.

Het is onverantwoord om te blijven voetballen, nu bekend is dat de hoge dosis gif in het rubber mogelijk leukemie bij kinderen kan veroorzaken, menen de juristen. Het Bredase Hörchner advocaten bindt de strijd aan met de rubberkorrels in kunstgras. Zij willen met een kort geding in ieder geval afdwingen dat er niet langer zonder toezicht of verregaande veiligheidsmaatregelen wordt gespeeld op kunstgrasvelden met korrels van gebruikte autobanden.

Sluiting
Maar de advocaten mikken op onmiddellijke sluiting van de velden of verwijdering van alle korrels. De autobanden - chemisch afval - zijn verwerkt in bijna 2000 velden in Nederland, maar nooit werd goed getest welke effecten dat heeft op de gezondheid van kinderen, terwijl in Amerika en Engeland al een opvallend hoog aantal jonge keepertjes met leukemie is gesignaleerd.

Het in milieu- en afvalzaken gespecialiseerde kantoor richt zich niet alleen op het kunstgras van voetbalclubs, maar ook op de openbare speelplaatsen waar het rubber is te vinden. Advocaat Faton Bajrami: ,,De gevaren zijn veel te groot, op basis van het voorzorgsprincipe kan dit niet doorgaan.''

Risico's
Dat het RIVM nu onderzoek wil doen op tussen de vijftig tot honderd Nederlandse kunstgrasvelden, is volgens Bajrami veel te mager. Zeker nu de fabrikanten van autobanden hebben toegegeven geen idee meer te hebben waar de korrels vandaan komen, maar het wel duidelijk is dat er kankerverwekkende stoffen in zitten. ,,De suggestie dat iedereen zou kunnen blijven voetballen en er geen risico's zijn, is pertinent onjuist.''

Op dit moment zoekt het advocatenkantoor nog naar een 'coalitie van belanghebbenden' om te kunnen vertegenwoordigen. Niet alleen bezorgde ouders, maar ook voetbalclubs en een milieuorganisatie kunnen de rechtszaak aanspannen. De eerste gesprekken daarover lopen op dit moment. Het is nog niet duidelijk of zowel de KNVB als gemeenten voor de rechter worden gesleept, de zaak kan zich ook op één van de twee partijen toespitsen.Het beleid van verenigingen loopt vooralsnog sterk uiteen. Sommige hebben hun kunstvelden al gesloten, andere wachten verder onderzoek af.

In samenwerking met indebuurt Breda