Volledig scherm
Als eerste foto voor flyers en posters koos BredaPhoto voor een foto van de Amerikaanse fotografe Adreinne Waheed uit haar boek Black Joy and Resistance © Adreinne Waheed/BredaPhoto

BredaPhoto lanceert eerste foto

BREDA - In aanloop naar de negende editie presenteert BredaPhoto deze zaterdag tijdens de Bredase Cultuurnacht een eerste foto die vanaf nu op posters en flyers en ander campagnemateriaal is te zien.

Het campagnebeeld wordt gelanceerd in de vroegere hal van papierverwerker Van Puijfelik in de Belcrum. Gekozen is voor een foto van de Amerikaanse fotografe Adreinne Waheed. ,,Een krachtig beeld dat tot nadenken aanzet”, denkt curator Geert van Eyck van BredaPhoto. ,,Enerzijds symboliseert het verzet, maar door de sprankelende kleuren en het speelse karakter van de slang rond de nek is het ook een bron van optimistische energie.”

Dubbele lading

Het is tekenend voor fotografe Waheed. In haar werk, waarbij ze langs plekken reist waar Afrikanen door de eeuwen heen terecht zijn gekomen, toont ze dubbele ladingen van feesten en demonstraties. Ze laat zien hoe bij een opstand in Zuid-Afrika wordt gedanst, waardoor verzet iets vrolijks krijgt. Of toont een feestelijke parade in Brooklyn die tegelijk een serieuzere boodschap heeft.

Die dubbele laag sluit aan bij het thema van BredaPhoto 2020. Dat is ‘In the best of times, the worst of times’. Daarmee worden de twee kanten belicht van talloze maatschappelijke veranderingen die momenteel in de wereld bezig zijn. Die kunnen zowel positief als negatief zijn.

Het festival is van 9 september t/m 25 oktober. Met zo’n 80.000 bezoekers is BredaPhoto het grootste tweejaarlijkse fotofestival van de Benelux.

In samenwerking met indebuurt Breda