BredaNu krijgt ook komende vijf jaar steeds een ton subsidie

BREDA - De toekomst van de lokale omroep BredaNu lijkt met een nieuwe ronde aan gemeentesteun verzekerd. B en W stellen voor de omroep de komende vijf jaar weer jaarlijks ruim een ton subsidie te verstrekken. De gemeenteraad praat binnenkort over een positief advies richting Commissariaat voor de Media.

Dit voorjaar loopt de zendmachtiging van BredaNu, vijf jaar geleden opgericht, af. Dan volgt een nieuwe ronde van vijf jaar. B en W hebben zich georiënteerd op de omroep en komen tot een positieve beoordeling. Als de gemeenteraad akkoord gaat (het eerste debat is op 11 januari) krijgt de omroep dit jaar 104.828 euro subsidie, gekoppeld aan het aantal huishoudens. 

,,De eerste twee jaar van de zendmachtiging waren een onrustige periode, omdat vanaf niets een organisatie moest worden opgebouwd.'' Zo liepen er bezwaarzaken met voorganger BRTS, waren er nogal wat wisselingen aan het roer bij BredaNu, moest er een korps aan vrijwilligers op de been worden gebracht, met benodigde apparatuur, en vielen advertentieinkomsten weg. 

Weg omhoog

De omroep wist volgens het college vanaf 2015 de weg omhoog te vinden met een goede programmering en de blik gericht op partners en de stad. ,,Stichting BredaNu heeft zich ontwikkeld tot een serieus mediakanaal voor Breda en omgeving.'' 

Hoofdredacteur-directeur Bart Heppenhuis (26) over de subsidie: ,,Een goede zaak, zeker. Daar zijn we blij mee. We hebben een toekomstvisie neergelegd met ambities en potentie, daar is positief op gereageerd.'' Heppenhuis, afkomstig van de Oosterhoutse omroep ORTS, nam in augustus 2017 het stokje over van interim-hoofdredacteur Martijn Jas die met zijn ervaring in het Hilversumse de weg naar professionalisering insloeg. 

Schrappen

Het schrappen van een paar programma's, zoals dat van Meijs op Zondag, leidde begin 2017 wel weer tot beroering. Heppenhuis: ,,Martijn Jas heeft het niveau een grote impuls gegeven. Daar plukken we nu de vruchten van.'' 

BredaNu maakt zeven dagen in de week, 24 uur per dag, radio en televisie. Met vaste live-programma's inspelend op de actualiteit en op tv ook een kabelkrant. Er werken twee betaalde krachten, onder wie de hoofdredacteur, en zestig vrijwilligers. Een managementteam krijgt een vrijwilligersvergoeding. BredaNu draait vanuit het AV-Huis aan de Reduitlaan.

Volledig scherm
Bart Heppenhuis, hoofdredacteur-directeur van BredaNu. © Jamaica Vink
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda