Volledig scherm
Breda Live 2018 © Marcel van Dorst/MaRicMedia

Bredanaars klagen minder over geluid bij evenementen

BREDA - Bredanaars klagen minder over het geluid tijdens evenementen in de stad. Het aantal klachten is de laatste jaren afgenomen: van ongeveer 800 in 2016 naar 460 vorig jaar. Voor de eerste helft van dit jaar staat de teller net niet op 200.

Dat staat in het jaarverslag Toezicht en Handhaving van de gemeente Breda. 

Per locatie en per evenementtype is vorig jaar een geluidsnorm vastgesteld. Om de geluidsdruk verder te beperken besloot de gemeenteraad toen ook om te kijken waar en wanneer het geluid zachter gezet kan worden en hoe nieuwe speakertechnieken of geluidwerende schermen daarbij ingezet kunnen worden.

Sneller melden

De gemeente verklaart de afname echter vooral door betere informatievoorziening, sneller handelen en het één-loketprincipe. Een woordvoerster: ,,De informatievoorziening aan de buurt is beter geregeld. De organisatie van het evenement is hiervoor verantwoordelijk. Burger kunnen hun melden ook beter en sneller melden sinds vorig jaar. Alle meldingen die binnenkomen gaan per mail direct naar de toezichthouders Evenementen, waar ze indien nodig worden opgepakt en afgehandeld.''

Ook sinds vorig jaar: ,,We werken volgens het zogenoemde 'één-loketprincipe'. Daardoor kan een melding nu maar één keer binnen op één punt, van waaruit het wordt doorgestuurd naar de toezichthouder. Voorheen kwamen meldingen op diverse punten in de organisatie binnen.''

De gemeente handelt klachten over evenementen af.

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd: ‘Ook cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemees­ter van Breda'

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

In samenwerking met indebuurt Breda