Volledig scherm
© ANP XTRA

Bredanaars beschuldigd van afpersing, vrouwenhandel en filmen minderjarig meisje

BREDA - De advocaten van twee mannen uit Breda (30 en 33 jaar) die verdachten zijn in een omvangrijke zaak rondom afpersing en gedwongen prostitutie van vrouwen, willen inzage in foto’s en filmpjes die in beslag zijn genomen bij een beklaagde. Daaruit zou moeten blijken dat er in elk geval bij één meisje sprake was van een ‘liefdevolle’ relatie en dus geen gedwongen seks.

Het gaat om beelden die zijn aangetroffen op de gegevensdragers van de 30-jarige verdachte en de betrokken vrouw. Het Openbaar Ministerie bestrijdt niet dat beiden op enig moment kennelijk een ‘fijne relatie’ hebben gehad. Maar volgens officier van justitie Ingeborg van Dorst is er ook sprake geweest van mensenhandel.

Afpersing en prostitutie

Het OM is bijna rond met het onderzoek. De verdachten worden ervan beschuldigd vrouwen te hebben afgeperst en gedwongen zich te prostitueren, of daartoe pogingen te hebben gedaan. Van een minderjarig meisje zouden pornografische foto’s en filmpjes zijn gemaakt.

De 33-jarige Bredanaar heeft de minste verdenkingen tegen zich. De 30-jarige stadsgenoot zou meer - in totaal zeven - feiten op zijn kerfstok hebben. Zijn advocaat Karsten Verkaart bepleitte ook hem voorlopig op vrije voeten te stellen. Temeer daar de gevangenis kennelijk niet zorgt voor een speciaal dieet dat hij nodig heeft. Maar de rechtbank wees dat af, gelet op de ernst van de feiten. De strafzaak dient op 13 november.

Aangiftes

Verschillende vrouwen, afkomstig uit het hele land, hebben aangifte gedaan. Eén of beide verdachten gingen volgens de tenlastelegging vaak op dezelfde wijze te werk. Er werd contact met de vrouwen gezocht via websites als ‘Tagged’. Vervolgens werd hen gevraagd naaktfoto’s te sturen en kregen zij geld aangeboden voor seks.

Als de vrouwen naar Breda kwamen, moesten zij seks hebben met de verdachte(n) en/of met andere mannen. Daar werden soms filmpjes van gemaakt. Ook werden seksadvertenties geplaatst waarin vrouwen hun ‘diensten’ moesten aanbieden. Als ze niet wilden meewerken, dan zouden hun naaktfoto’s op internet worden gezet. Niet alle slachtoffers gingen in op de pogingen tot afpersing en uitbuiting.

In samenwerking met indebuurt Breda