Volledig scherm
Jannie Visscher is de nieuwe partijvoorzitter van de SP. Zij volgt Ron Meyer op die opstapte na de reeks verkiezingsnederlagen. © ANP

Bredanaar Patrick van Lunteren niet de nieuwe SP-baas: ‘Een bittere pil'

BREDA - Het is een bittere pil voor Patrick van Lunteren. Na maanden van campagne voeren, greep de Bredanaar zaterdag naast het voorzitterschap van de SP. Op het partijcongres koos een meerderheid voor Jannie Visscher uit Eindhoven.

Visscher werd eerder al voorgedragen door het partijbestuur van de SP. Voor Van Lunteren (49) geen reden zich terug te trekken als kandidaat; hij vond dat er voor de leden iets te kiezen moest zijn. Compleet verrast door de uitkomst is hij niet: ,,Ik had het gevoel dat we dicht bij elkaar lagen, met wel een kleine voorsprong voor Jannie." 

Racisme 

De Bredanaar wilde als SP-baas een ‘nieuw verhaal’ vertellen. Meer openheid, de gelederen sluiten, maar ook een sterkere vuist maken tegen racisme en discriminatie. Hij noemt het dan ook een ‘bittere pil' dat hij na ‘zo hard en lang' campagne voeren niet gekozen is.

Toch probeert de oud-wethouder positief te blijven: ,,Jannie en ik wilden geen tweestrijd voeren, maar samen optrekken. Zo hebben we de leden dichter bij elkaar gebracht. Dat is winst.” Ook ziet hij in het nieuwe koersdocument van de SP zijn ‘geluid’ terug. 

Goede kandidaat 

Visscher vindt hij een goede kandidaat. ,,Ik denk dat zij voor verandering kan zorgen, alleen op een andere manier.” Het verschil zit ’m, zegt hij, in de stijl: ,,Zij is wat voorzichtiger in het naar buiten brengen van discussies, het benoemen van dingen. Ik ben uitgesprokener."  

Ondanks zijn verlies blijft Van Lunteren bij de SP. Hij is momenteel nog coach bij de afdelingen in Bergen op Zoom, Roosendaal en Schouwen-Duiveland. ,,Dat blijf ik voorlopig doen. Na een tijdje kijk ik of er voldoende veranderd is bij de partij.”

Volledig scherm
Na maanden van campagne voeren, greep de Bredanaar zaterdag naast het voorzitterschap van de SP. © Joyce van Belkom/Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda