Volledig scherm
© Archieffoto

Bredanaar met baby mag uit huis worden gezet na huurachterstand

BREDA - Woningcorporatie Laurentius mag een 54-jarige Bredanaar met zijn baby uit een huurwoning aan de Bergschot zetten. Dat heeft de kort gedingrechter besloten. De man moet ook de proceskosten (ruim duizend euro) van de corporatie betalen.

De man had een forse huurachterstand bij Laurentius. Die was vorig jaar juli opgelopen tot drieduizend euro. In oktober stond al een uitzetting gepland. Daarover diende toen een rechtszaak, maar de Bredanaar kwam niet opdagen omdat hij daar niet van op de hoogte was, zegt zijn advocaat mr. Wesley Welten.

Hoewel de rechter de verhuurder vorig jaar in het gelijk stelde, trof Laurentius een betalingsovereenkomst met de huurder. Die zou worden ontbonden als de man zich niet stipt aan de overeenkomst hield. En dat deed hij niet. Hij was zowel in december als afgelopen maand enkele dagen te laat met betalen.

Dus besloot Laurentius dat de huurder op dinsdag 7 februari zou worden uitgezet, een dag na zijn huwelijk met zijn Indonesische vriendin. Welten spande daarop namens zijn cliënt een kort geding aan. Dat diende vorige week. Hij noemt de situatie schrijnend, omdat de man aan een ernstige longziekte lijdt, arbeidsongeschikt is, moet leven van een bijstandsuitkering waarvan hij dus ook de baby moet onderhouden.

De Bredanaar is vandaag getrouwd met zijn vriendin. De advocaat is met Laurentius overeengekomen dat de uitzetting niet morgen (dinsdag) maar vrijdag plaatsvindt. Dat gebeurt om 14.00 uur. Volgens Welten heeft zijn cliënt geen idee waar het gezin dan naartoe moet. Hij betreurt de uitspraak, 'maar het is niet anders.'

De corporatie wil zelf, om privacyredenen, niet reageren op de uitspraak. Wel zegt een woordvoerster dat de corporatie slechts in het uiterste geval naar een rechter stapt om een huurder uit te laten zetten: "We proberen altijd eerst er samen met een huurder uit te komen."

In samenwerking met indebuurt Breda