Volledig scherm
Cees Nieuwkerk samen met een verdacht ei die nog over was van zijn aankoop. Foto Jan Stads / Pix4Profs © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Bredanaar eet dertig giftige eieren

BREDA - Cees Nieuwkerk (60) uit Breda heeft zeker dertig giftige eieren op. 

Nieuwkerk is niet blij, want hij volgt een speciaal dieet waarbij hij veel eieren moet eten. Nu blijkt dat je eieren met de code X-NL-40155XX, waarbij de X'en voor cijfers staan, niet moet eten. 

Volledig scherm
Cees Nieuwkerk samen met de verdachte eieren die nog over zijn van zijn aankoop. Foto Jan Stads / Pix4Profs © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Reden: er zit een te hoge dosis fipronil in. Dit is een giftige stof. “Ik denk toch wel dat ik er dertig op heb. Het dieet is voorgeschreven door een diëtiste. Ik wist niet dat je ook naar een code moest kijken. Het dieet werkte wel en het was in ieder geval afwisselender dan een koolhydraatarm-dieet”, vertelt de Bredanaar aangeslagen.

Fipronil

Maandag kwam de voedsel- en warenautoriteit NVWA met de waarschuwing dat er in sommige eieren een te hoge dosis fipronil zit. Zijn vrouw maakte Cees erop attent en ook op de flinke voorraad eieren die hij had ingekocht stond de bewuste code.

“Ze wisten het al een week en dan komen ze er nu pas mee naar buiten. Ik heb de NVWA gelijk gemaild, maar nog geen antwoord gekregen”, klinkt het boos. Nieuwkerk wil niet vertellen waar hij de eieren heeft gekocht. “Dat zou niet eerlijk zijn. De winkelier kan er ook niets aan doen.”

LEES OOK'Kans is groot dat je helemaal niets merkt na eten gifeieren'

Doorademen

Dinsdagochtend was hij van plan om naar zijn huisarts te gaan. Nieuwkerk: “Maar die had vandaag geen spreekuur, kreeg ik via een bandje te horen. Ik neem nu morgen contact met hem op.” 

Poll

Ik blijf gewoon eieren eten, want wat nu in de winkel ligt, is juist veilig.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
1382 stemmen

Veel heeft Cees nog niet gemerkt van het eten van de vergiftigde eieren. “Ik heb verschillende lichamelijke klachten, zoals hartproblemen, jicht, versleten heupen en artrose. Ik slik me wezenloos aan medicijnen en pijnstillers. Wat moet ik ervan merken? Het is volgens mij allemaal niet zo dramatisch. Ik blijf maar gewoon doorademen, denk ik.”

Volledig scherm
Cees Nieuwkerk samen met de verdachte eieren die nog over zijn van zijn aankoop en met het vermagerings dieet op de tablet. Foto Jan Stads / Pix4Profs © Foto Jan Stads / Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda