Zuster Theresia (85) zwaait uit. ,,Wij hebben ons bij de verhuizing neergelegd. Dit wordt ons echt te groot."
Volledig scherm
Zuster Theresia (85) zwaait uit. ,,Wij hebben ons bij de verhuizing neergelegd. Dit wordt ons echt te groot." © Joyce van Belkom / Pix4Profs

Bredaas klooster Mater Dei gaat dicht: En Sint Jozef neem ik mee, zegt zuster Maria

VerhuizingBREDA - Zuster Maria doet  Sint Jozef in een verhuisdoos. Op de kloostergang staat een kunstkerstboom. Nog even. En dan verlaten de Franciscanessen moederhuis Mater Dei. 

BREDA - Het wordt haar laatste verhuizing. Zuster Maria (93) verpleegde en verzorgde tientallen jaren op Curaçao en in Tanzania, werkte een decennium in de apotheek van het klooster in Oosterhout en nu pakt ze nog één keer in. 

De Franciscanessen in het Bredase Maria Mater Dei verlaten het kolossale klooster. Over drie weken gaan ze naar het naastgelegen voormalige verpleeghuis De Leystroom. Hemelsbreed honderd meter, maar toch anders. Zuster Maria heeft zich er inmiddels bij neergelegd. ,,Ik woon hier al 36 jaar, maar ik begrijp het wel. Dit wordt ons te groot", zegt ze naast de verhuisdozen op haar kamertje 2.032. ,,En Jozef neem ik mee, die zorgt dat alles goed komt", wijst ze op het houten beeld dat haar zo lief is. ,,Hij is mijn beste vriend."

Maria brengt haar laatste dagen in dit Moeder Gods door met nog 38 zusters en drie oude priesters, onder wie bisschop Ernst die op de eerste verdieping woont. Zij wordt vanwege haar energie en rijgedrag in de elektrische rolstoel ook wel 'de vliegende Hollander' genoemd. ,,Nee, geen vliegende non. Daar hebben wij zusters een hekel aan. Non klinkt zo negatief." 

Het monumentale moederhuis werd gebouwd in 1952. Vlak achter het Ignatius-ziekenhuis waar de zusters hun heilzame werk verrichtten. Ze verkasten na ruim honderd jaar Haagdijk naar de Mgr. Hopmansstraat. Toen nog met drie keer zoveel zusters, maar dat aantal nam allengs af. Dat had als voordeel dat ze op gegeven moment per persoon twee kamers kregen, maar de laatste jaren raakte het pand wel erg leeg.   

Lees verder na de video

Campus

De zusters wijken nu voor studenten die internationaal hoger onderwijs volgen aan buurman NHTV.  Die kocht het klooster en investeert miljoenen in een parkachtige campus. Het binnenhof wordt een compleet overdekt glazen atrium, studenten die hun best doen, ontvangen straks het diploma in de kapel die aula wordt. 

Algemeen bestuurder Vincent de Haas (63) leidt de verhuizing in goede banen. Buiten wordt een Maria-beeld van ruim vijftienhonderd kilo met een enorme kraan opgepakt en naar het naastgelegen verpleeghuis getild. ,,Zusters zijn met weinig tevreden, maar zonder hun Maria gaan ze niet. En terecht", glimlacht De Haas. 

Hun nieuwe huis gaat 'natuurlijk' weer Maria Mater Dei heten, de tussenin gelegen kloostertuin blijft van de zusters. De congregatie is weliswaar onderdeel van het bisdom Breda, maar het geld dat het complex opbrengt vloeit in de kas van de Franciscanessen. ,,Daarmee financieren ze onder meer hun ziekenzorg in Oeganda, Tanzania en op Curaçao, zoals ze zoveel projecten steunen. In Breda bijvoorbeeld de Wereldwinkel en de Voedselbank."

Sticker

Zuster Theresia heeft er allemaal gewerkt en gediend. 85 jaar is ze nu en al meer dan twee decennia bewoner van het klooster. Theresia heeft al even gespioneerd in het toekomstige moederhuis. Daar krijgt ze kamer 2.007. Niks mis mee, constateerde de sympathieke zuster. ,,Vier meter breed, behoorlijk lang... het is genoeg. Ik hou niet van een hoop spulletjes", zegt ze op de kloostergang waar een kunstkerstboom op transport wacht en een rood stickertje op de heilige Franciscus verzekert dat hij ook mee mag. 

Binnenkort 'onttrekt' het bisdom de kapel officieel aan de eredienst en ruimen de zusters baan voor een jongere generatie. Ze vinden dat met zijn allen - gemiddelde leeftijd inmiddels 89 - wel een passende bestemming. En ze verlaten een 65 jaar oud pand in uitmuntende staat. Nergens een teken van verval, alles keurig in de verf. Van kelder tot zolder kraakhelder. 

Op honderden meters zolder liggen en staan spullen die de verhuizing niet zullen meemaken. Stoelen, kasten, wandelstokken, rollators, serviesgoed en vanzelfsprekend een hoop devotionalia, van bijbel tot kruisbeeld. Dat gaat allemaal niet in de uitverkoop. Studenten met belangstelling, mogen gratis uitzoeken. Zo zijn die zusters.  

Op Koningsdag, donderdag 27 april, vieren de Zusters Franciscanessen van de congregatie Alles voor Allen hun verhuisfeestje in het nieuwe Maria Mater Dei.
Volledig scherm
Op Koningsdag, donderdag 27 april, vieren de Zusters Franciscanessen van de congregatie Alles voor Allen hun verhuisfeestje in het nieuwe Maria Mater Dei. © Joyce van Belkom / Pix4Profs
Het binnenplein van het klooster dat is aangekocht door de NHTV, wordt straks compleet met glas overkapt.
Volledig scherm
Het binnenplein van het klooster dat is aangekocht door de NHTV, wordt straks compleet met glas overkapt. © Joyce van Belkom / Pix4Profs
Zuster Theresia maakt haar verhuisberichten: van Mgr. Hopmansstraat 2 naar Brabantpark 5.
Volledig scherm
Zuster Theresia maakt haar verhuisberichten: van Mgr. Hopmansstraat 2 naar Brabantpark 5. © Joyce van Belkom / Pix4Profs
Na 65 jaar afscheid van Maria Mater Dei. De jongste zuster, Aloysia, is 79. De oudste is Gummara, die is al 100.
Volledig scherm
Na 65 jaar afscheid van Maria Mater Dei. De jongste zuster, Aloysia, is 79. De oudste is Gummara, die is al 100. © Joyce van Belkom / Pix4Profs
Zoetjesaan pakken de zusters Franciscanessen hun spullen. Overal dozen, overal stickers.
Volledig scherm
Zoetjesaan pakken de zusters Franciscanessen hun spullen. Overal dozen, overal stickers. © Joyce van Belkom / Pix4Profs
Vincent de Haas regelt als algemeen bestuurder van de congregatie Alles voor Allen de verhuizing van het klooster. Het Mariabeeld dat architect Oomen in 1952 schonk is al met een kraan overgezet.
Volledig scherm
Vincent de Haas regelt als algemeen bestuurder van de congregatie Alles voor Allen de verhuizing van het klooster. Het Mariabeeld dat architect Oomen in 1952 schonk is al met een kraan overgezet. © Joyce van Belkom / Pix4Profs
Zonder hun Franciscus gaan de Franciscanessen natuurlijk niet. Hij heeft een rood stickertje.
Volledig scherm
Zonder hun Franciscus gaan de Franciscanessen natuurlijk niet. Hij heeft een rood stickertje. © Joyce van Belkom / Pix4Profs
Zuster Maria (93) moet na 36 jaar afscheid nemen van haar klooster. Nog één keer verhuizen.
Volledig scherm
Zuster Maria (93) moet na 36 jaar afscheid nemen van haar klooster. Nog één keer verhuizen. © Joyce van Belkom / Pix4Profs
Ze hecht geen waarde aan veel spullen, wél aan haar houten Sint Jozef-beeld. Zuster Maria (93): ,,Hij zorgt dat alles goed komt."
Volledig scherm
Ze hecht geen waarde aan veel spullen, wél aan haar houten Sint Jozef-beeld. Zuster Maria (93): ,,Hij zorgt dat alles goed komt." © Joyce van Belkom / Pix4Profs
De Zusters Franciscanessen aan de Mgr Hopmanstraat verhuizen naar een nieuw pand en moeten afscheid nemen van hun klooster. Zuster Maria op haar kamer met haar beeldje van Joseph.
Volledig scherm
De Zusters Franciscanessen aan de Mgr Hopmanstraat verhuizen naar een nieuw pand en moeten afscheid nemen van hun klooster. Zuster Maria op haar kamer met haar beeldje van Joseph. © Joyce van Belkom / Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda