Volledig scherm
Archiefbeeld: een Koeweiti laat een duif onderzoeken door Henk de Weerd.

Bredaas bedrijf moet 4 ton illegale winst terugbetalen

BREDA - In een slepende procedure tegen duivendokter Henk de Weerd uit Breda en zijn bedrijf Belgica de Weerd B.V. heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald dat het bedrijf bijna vier ton illegale winst moet terugbetalen.

Belgica de Weerd genas duiven met medicijnen die niet waren toegestaan. Dat deed de internationaal uitstekend bekend staande duivendokter omdat er geen legale werkzame medicijnen waren. Dat gebeurde tussen 1996 en 2003, toen uiteindelijk de autoriteiten binnenvielen.

De rechtbank in Breda veroordeelde de Weerd in eerste instantie, maar de Weerd werd daarna vrijgesproken door het gerechtshof. Na cassatie bij de Hoge Raad werd de zaak terugverwezen en uiteindelijk veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch het bedrijf en de directeur in 2015 zonder dat het straf oplegde. 

Wel was het daardoor mogelijk voor justitie om de illegaal verkregen winst terug te vorderen. Dat bleek uiteindelijk 416.583,55 euro. Omdat het allemaal zo lang heeft geduurd, hoeft Belgica de Weerd maar 399.083,55 euro te betalen.

In eerste instantie wilde het Openbaar Ministerie 757.364 euro van zowel het bedrijf als De Weerd zelf. Omdat het bedrijf feitelijk de illegale winst maakte en niet de dokter zelf, werd alleen het bedrijf veroordeeld tot het terugbetalen ervan.

In samenwerking met indebuurt Breda