Stappen op zaterdagvond in centrum Breda eindigt vaak met een vietnamese loempia van 'Tam' op de Nieuwe Prinsenkade.
Volledig scherm
Stappen op zaterdagvond in centrum Breda eindigt vaak met een vietnamese loempia van 'Tam' op de Nieuwe Prinsenkade. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Breda zet volgende stap naar veiliger stapcentrum

BREDA - Meer cameratoezicht, betere verlichting en doorgaan met preventief fouilleren. Verder wordt de aanwezigheid van ‘gastheren’ op belangrijke stapavonden in het centrum van Breda een vanzelfsprekendheid. Dat zijn de belangrijkste punten die zijn opgenomen in het Convenant Veilig Uitgaan Breda 2020–2024.

Dat document is in café De Bruine Pij getekend door burgemeester Paul Depla, politiechef Marco Smulders en vice-voorzitter Johan de Vos van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Waarde bewezen

Het was tijd om een aantal afspraken weer eens op een rijtje te zetten. Alleen al de ernstige geweldsincidenten die de binnenstad vorig jaar hebben getroffen maakten het opstellen van een lijst met afspraken noodzakelijk. Wat in ieder geval duidelijk wordt uit de overeenkomst, is dat de ‘gastheren’ hun waarde in het uitgaansgebied hebben bewezen. In het convenant is dan ook vastgelegd dat ze voor de lange duur aanwezig zullen zijn in de binnenstad.

Uit de hand gelopen scholierengala

Maar daar blijft het niet bij. Er is nu ook afgesproken dat het project Happy Ouders doorgaat. Dat is opgezet om ouders voor te lichten over het alcoholgebruik onder jongeren. Verder heeft de horeca zich de verplichting opgelegd dat de politie op tijd op de hoogte wordt gebracht van bijzondere initiatieven die gevolgen kunnen hebben voor de openbare orde. De herinnering aan een flink uit de hand gelopen scholierengala in december 2018 heeft bij dit besluit een belangrijke rol gespeeld.

Nieuwe initiatieven

Ook voor de lange duur: er wordt continu in de gaten gehouden hoe de veiligheidssituatie in de stad zich ontwikkeld. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van nieuwe initiatieven. Zo wordt nagedacht over de inzet van ‘nudging’. Dat is onbewuste gedragsbeïnvloeding door onder meer de inzet van licht en geluid.

  1. Politie vindt 55.000 euro en kilo's harddrugs bij arrestatie in Breda

    Politie vindt 55.000 euro en kilo's harddrugs bij arrestatie in Breda

    BREDA - De flinke politie-actie vrijdagavond in Breda heeft 55.000 euro en kilo's aan harddrugs opgeleverd. De politie had daarbij waarschuwingsschoten gelost. Een arrestatieteam viel een woning aan de Middellaan in Breda binnen en eerder werd een auto op de A58 tot stilstand gebracht. In een verborgen ruimte van de auto vond de politie een tas met geld, ongeveer 15.000 euro, en een tas met ongeveer vijf kilo MDMA. In de woning werd nog veel meer gevonden. In totaal zijn drie mannen aangehouden.

In samenwerking met indebuurt Breda